În plină perioadă de dezgheţ al relaţiilor Rusiei cu Occidentul, preşedintele Dmitri Medvedev a anunţat, marţi, 17 martie, modernizarea şi reînarmarea “la scară largă” a armatei ruse şi a forţelor nucleare strategice până în 2011, din cauza acţiunilor NATO de a-şi consolida prezenţa în apropierea Rusiei. În ciuda dificultăţilor provocate de criza economică, Kremlinul a anunţat că în următorii trei ani va suplimenta cu 50% actualul buget al apărării, care se ridică la 40 de miliarde de dolari.

“Principala sarcină este creşterea capacităţii de luptă a forţelor noastre, în special a forţelor strategice nucleare. Acestea trebuie să fie capabile să îndeplinească toate sarcinile indispensabile pentru asigurarea securităţii Rusiei”, a subliniat liderul de la Kremlin în cadrul unei întâlniri cu înalţi oficiali ai Ministerului Apărării.

Medvedev a amintit că tentativele NATO de a-şi dezvolta infrastructura militară în apropierea Rusiei reprezintă un potenţial de conflict, făcând referire la planul de instalare a scutului american antirachetă în Cehia şi Polonia şi la dorinţa fostelor republici sovietice Ucraina şi Gruzia de a adera la NATO. “Dorinţa Americii este cea de a avea acces la resursele minerale şi energetice ale ţărilor CSI şi a sprijinit procesele menite să excludă Rusia din tradiţionala sa sferă de interese”, a mai spus Medvedev.

Preşedintele rus a afirmat că procesul de modernizare a armatei a început deja în 2008, el urmând să se încheie în 2011, în cazul marinei şi al forţelor terestre. Ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, a recunoscut că armele de ultimă generaţie reprezintă acum doar 10% din arsenalul armatei, însă în 2020 indicele se va ridica la 70%. Proasta dotare a armatei ruse a ieşit în evidenţă în special în conflictul din Osetia de Sud împotriva Georgiei, în august 2008.

Avertismentele lansate de Medvedev, precum şi recentele informaţii privind înfiinţarea unor baze aeriene ruseşti în Venezuela şi în Cuba vin cu doar câteva zile înaintea primei sale întâlniri cu preşedintele Barack Obama şi a Summitului NATO. Adoptând o retorică dură, Moscova urmăreşte ca aceste două evenimente să consfinţească oprirea extinderii NATO către Georgia şi Ucraina, renunţarea la instalarea scutului american antirachetă în Cehia şi Polonia, pecum şi semnarea cu SUA a unui nou tratat pentru limitarea arsenalelor nucleare. Aşa cum au arătat-o recentele întâlniri avute de vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi de secretarul de Stat, Hillary Clinton, cu oficialii ruşi, Rusia va oferi în schimb Alianţei rute de transport către Afganistan şi va coopera cu SUA pentru anularea proiectelor nucleare ale Iranului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE