Evenimentul s-a produs vineri, 8 aprilie în centrul capitalei, astfel fiind marcată serbarea  Zilei Internaţionale a Romilor. Mai mulţi reprezentanţi ai acestei etnii au mers pe cai, în marş, costumaţi în haine naţionale şi însoţiţi de muzica ritmată, specifică romilor.
Reprezentanţii acestei etnii spun că aceasta este sărbătoarea lor, ceea cu ce se mândresc, şi în această zi vor cânta, vor dansa şi se vor veseli.
Prezent la eveniment, preşedintele Asociaţiei Opre a Ceacimos”, în traducere „Drepturile romilor” a menţionat că personal se regăseşte în această sărbătoare, fiind una din cele mai importante pentru populaţia romilor.
Romii pot fi identificaţi după trei principii şi anume: limba, obiceiurile şi portul. Pe tot parcursul zilei vom sărbători prin cântec, dans şi voie bună. Este cea mai importanta sărbătoare a romilor”, a declarat Valeriu Căldăraru.
Din Piaţa Marii Adunări romii s-au deplasat spre Biroul Relaţiilor Interetnice, unde pe parcursul zilei vor avea loc mai multe manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Romilor. 
De menţionat, că această zi este sărbătorită în Republica Moldova de 20 de ani. Pe teritoriul R. Moldova locuiesc circa 15 mii de romi, dar conform unor date neoficiale acest numar ar fi estimat la peste 20 mii. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE