„Controlul civic – Alegeri 2009” este o nouă Coaliţie care va monitoriza mass-media şi va evidenţia comportamentul inadecvat şi încălcările concurenţilor electorali în campania electorală şi în timpul desfăşurării alegerilor. Coaliţia a fost lansată la Chişinău, la data de 19 februarie.

Potrivit lui Alexandru Barbov, directorul executiv al Coaliţiei, în rezultatele monitorizării vor fi prezentate numele şi prenumele candidaţilor electorali, a tuturor formaţiunii politice care vor încălca legislaţia electorală.

Barbov a menţionat că scopul Coaliţiei este de a monitoriza mass-media în campania electorală, de a informa echidistant opinia publică despre procesul electoral şi de a monitoriza procesul de votare în ziua alegerilor. „Totodată, Coaliţia va preveni încălcările drepturilor alegătorilor până în ziua alegerilor parlamentare din 5 aprilie”, a spus Barbov.

Întrebat dacă noua Coaliţie este o alternativă a Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte „Coaliţia 2009”, care a fost lansată la Chişinău, la sfârşitul lunii noiembrie 2008, Barbov a menţionat că nu o poate considera alternativă.

„Noua Coaliţie va monitoriza transparent alegerile parlamentare, deoarece în cadrul „Coaliţiei 2005”, monitorizarea alegerilor parlamentare din 2005 nu a fost destul de transparentă pe motiv că în cadrul acesteia au figurat persoane care au fost membri de partid.

În cadrul Coaliţiei vor fi instruiţi 200 de observatori independenţi, care în ziua alegerilor vor participa la monitorizarea procesului electoral la secţiile de votare.

Coaliţia „Controlul civic – Alegeri 2009” este formată din 15 organizaţii neguvernamentale din Moldova, iar costul acestui proiect este de peste 60 de mii de lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE