România intră în Air Schengen la sfârşitul acestei luni, dar adulţii care călătoresc cu avionul însoţiţi de copii nu scapă de formalităţi. Un proiect al Ministerului de Interne român prevede ca minorii să treacă în continuare prin controalele Poliției de Frontieră. Agenţii ar urma să elibereze o autorizaţie specială de călătorie. Deşi autorităţile nu au explicat măsura, există riscul unei explozii a traficului de minori, notează Antena1.ro

Proiectul de lege propus de Ministerul Afacerilor Interne prevede ca toţi minorii care vor călători în afara ţării cu avionul să primească autorizaţia Schengen de la Poliţia de Frontieră. Părinţii, reprezentanţii legali sau persoanele care îi însoţesc pe copii vor fi nevoiţi să se prezinte în aeroporturi sau porturi cu cel mult 12 ore dar nu mai puțin de o oră înainte de îmbarcare, pentru a obţine autorizaţia de călătorie.

Însoţitorii care nu se prezintă cu autorizaţia Schengen pentru minori riscă amenzi usturătoare

Polițiștii de frontieră vor verifica inclusiv dacă însoțitorii minorului respectă regulile cu privire la libera circulație a cetățenilor români în străinătate. Este o măsură nemaiîntâlnită, pentru că în carta Schengen nu există restricţii pentru categoriile de persoane.

Asociaţia Aeroporturilor cere Ministerului Afacerilor Interne din România reanalizarea legii în cel mai scurt timp

„ Considerăm că s-ar îngreuna fluxul de pasageri şi mai ales la zborurile turistice, spre exemplificare Grecia, unde există foarte mulţi copii minori, ar trebui să stea la o coadă pentru verificarea documentelor, ulterior la o coadă de check-in. În ţările Schengen nu există asemenea prevedere”, spune David Ciceo, preşedintele Asociaţiei aeroporturilor din România

În prezent, în cazul în care minorul călătoreşte doar alături de unul dintre părinți sau de altă persoană, însoțitorul trebuie să le prezinte poliţiştilor de frontieră o declaraţie notarială,  document care va fi necesar şi după intrarea în vigoare a noii legi, potrivit proiectului actual. Varianta finală a proiectului va fi publicată până la sfârşitul lunii, atunci când România va intra in spațiul Schengen, aerian și maritim.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE