Comisia Europeană propune integrarea graduală a Republicii Moldova pe piața unică europeană, în paralel cu procesul de aderare la UE. Potrivit ministrului Economiei Dumitru Alaiba semnalul de CE ar însemna că Republica Moldova ar putea fi încadrată în piața unică Europeană înainte de aderarea la UE Despre acest proces a scris și deputatul european Siegfried Mureșan.

„Comisia Europeană a prezentat astăzi propunerea de integrare graduală a Republicii Moldova - și a celorlalte state candidate -  în Piața Unică Europeană, în paralel cu procesul de aderare la Uniunea Europeană. (...) Integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unică și în alte programe europene aduce mai rapid beneficii concrete oamenilor, încă dinainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană.

Accesul la Piața Unică înseamnă o liberalizare totală și permanentă a comerțului UE – Moldova, înseamnă  că produsele moldovenești vor intra mai ușor pe piața europeană. În același timp, prin accesul la Piața Unică, oamenii din Moldova vor avea acces mai ușor la produse europene de calitate și la prețuri mai mici. Nu în ultimul rând, integrarea graduală în Piața Unică va aduce în Republica Moldova standarde europene de calitate și va oferi mai multă încredere pentru investitori să vină în Moldova și să creeze noi locuri de muncă.

Propunerea înaintată astăzi de Comisia Europeană va avea întreaga susținere a Parlamentului European pentru a deveni realitate, iar beneficiile ei să fie resimțite cât mai rapid de oamenii din Republica Moldova”, a menționat Siegfried Mureșan.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE