Aproximativ 2400 de militari au participat duminică, 1 Decembrie, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Au defilat detașamentele de militari străini din mai multe state inclusiv din Republica Moldova.

La paradă au luat parte și Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii și Detașamentul Grupului de Luptă Multinațional al NATO, dislocat în România din 2022, format din militari francezi, luxemburghezi și belgieni. Francezii participă cu trei plutoane de tancuri și un pluton de recunoaștere. Pe sub Arcul de Triumf trec tancuri grele franceze Leclerc. Mii de oameni prezenți la parada au văzut și noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

Parada militară de Ziua Națională din București a început oficial prin sosirea președintelui Klaus Iohannis, a premierului Marcel Ciolacu şi a preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă. O paradă militară şi ceremonii dedicate Zilei Naționale a avut loc şi la Alba Iulia, acolo une în 1918 a fost proclamată Marea Unire.

”La mulți ani, România! România este iubită în Republica Moldova, pentru ajutorul constant, dar, mai ales, pentru lucrurile care ne unesc – limba transmisă cu dragoste de părinți, istoria de la care învățăm multiple lecții de demnitate și cultura care construiește cele mai statornice punți. România este iubită aici pentru ceea ce face, dar mai ales pentru ceea ce este. Și știu că și Moldova este iubită în România.

România, de-a lungul anilor, ne-a iubit necondiționat, fără a aștepta lauri sau beneficii. Și ca orice iubire autentică România nu a strigat-o bătându-se cu pumnul în piept, ci a manifestat-o indiferent de circumstanțe. Ne-a oferit lumină, la propriu, când aveam cea mai mare nevoie, ne ajută să modernizăm localitățile, să salvăm viețile cetățenilor de pe malul stâng al Prutului prin serviciul medical de urgență SMURD, ne-a oferit primele ajutoare pe timp de criză pandemică. Și nu doar lista lungă a ajutoarelor oferite ne face să fim profund recunoscători, ci și încrederea noastră că putem mereu conta pe România.

România este pentru noi un pilon de rezistență și este cel mai aprig avocat în drumul nostru european. O privim cu speranță atunci când ne aflăm la nevoie și ca reper în aspirațiile noastre de aderare la UE. Iar România ne privește cu încredere că vom izbuti în calea aleasă.Ne leagă trecutul, dar și mai mult ne leagă viitorul. Ne leagă dorința de a construi o societate dreaptă și bună pentru toți cetățenii noștri, de a deveni mai puternici împreună. Drumul nostru este comun – locul nostru este împreună în Uniunea Europeană. Știm România alături de noi – și acest lucru ne ajută să avem încredere în viitor, oricât de mari ar fi încercările prin care trecem. La mulți ani tuturor celor care simt românește, vorbesc limba română și iubesc România!”, a scris Președinte RM , Maia Sandu.

Și premierul Dorin Recean a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

„De Ziua Națională a României, celebrăm limba română, valorile, cultura și legăturile istorice trainice care unesc cele două maluri ale Prutului. Celebrăm și viitorul european pe care îl construim astăzi împreună prin noi conexiuni: poduri, investiții, gazoduct, conexiuni energetice și burse pentru studenți.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a spus șeful Guvernului de la Chișinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE