Activele oficiale de rezervă a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) s-au ridicat la nivelul de 1188.76 mln dolari, după o creştere în luna mai cu circa 86.73 mln USD.
Rezervele valutare au crescut ca urmare a intervenţiei pe piaţa valutară a BNM sub formă de procurări de valută în sumă de 48.28 mln USD. Aprecierea cursului de schimb al valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA cu circa 38.85 mln USD, a anunţat Banca Naţională a Moldovei.
Pe de altă parte, s-a produs şi o micşorare a activelor oficiale de rezervă ca urmare a amortizării primei şi reevaluării valorilor mobiliare, finanţării ambasadelor şi alte plăţi externe cu 1.61 mln USD, plăţilor aferente serviciului datoriei externe a R. Moldova în sumă de 1.03 mln USD şi plaţilor nete aferente micşorării rezervelor obligatorii în valută străină - 0.64 mln USD.
Rezervele valutare au început să crească după 17 aprilie, când piaţa valutară s-a calmat, după ce de la începutul anului până la această dată s-au redus cu circa 35% (585.8 mln USD), ca urmare a intervenţiilor cu vânzări a BNM în vederea stabilizării pieţei valutare, efectuarea unor plăţi aferente datoriei externe a R. Moldova şi altor plăţi externe.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, care a vizitat Chişinăul la sfârşitul lunii aprilie, prognoza pentru rezervele oficiale au înregistrat o scădere în acest an, de la 2 mld dolari, la 1,2 mld dolari, ceea ce ar acoperi 3,6 luni de importuri.
De asemenea, veniturile de la gestionarea rezervelor valutare au constituit 2.58 mln USD, iar alte venituri - 0.30 mln USD.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE