Republica Moldova și România se vor sprijini reciproc în contextul pregătirii și participării la misiuni și operațiuni de menținere a păcii în cadrul unor coaliții multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Acest fapt se prevede într-un amendament adoptat astăzi de Parlamentul de la Chișinău la acordul interguvernamental dintre statele noastre, semnat în 2012.

Suportul va prevedea inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în situații de urgență.

Cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar are drept scop facilitarea acordării reciproce a suportului logistic și a serviciilor aferente participării în comun la operații și misiuni de menținere a păcii. De menționat că una dintre prioritățile Armatei Naționale este creșterea nivelului de participare efectivă a Republicii Moldova în misiuni și operații internaționale de menținere a păcii în scopul consolidării securității și stabilității.

Ratificarea amendamentului la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României va fi propusă spre examinare și în a doua lectură în plenul Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE