Potrivit lui Laar, noul guvern a reuşit să depăşească problemele social-eonomice, lăsate ca moştenire de guvernarea comunistă. Reducerea deficitului bugetar în 8 luni, atragerea investiţiilor străine, reducerea corupţiei, etc., sunt rezultatele pozitive ale guvernării liberal-democrate. Totuşi, Republica Moldova a căzut în disgraţia Moscovei, asemeni Georgiei care şi-a exprimat în nenumătrate rânduri dorinţa de a adera la NATO.
„Se pare că Rusiei nu-i place nici o fostă republică sovietică care au devenit independente şi iau decizii fără consultarea Moscovei”, consideră politicianul estonian. „De aceea, Rusia a impus sancţiuni economice faţă de Ţările Baltice, apoi Georgia, iar în prezent şi faţă de R.Moldova”.
Premierul rus Vladimir Putin are în colecţia sa sticle de vinuri clasice din beciurile de la Cricova, în timp ce Rospotrebnadzor declară că vinurile moldoveneşti ca şi cele georgiene sunt periculoase pentru sănătatea consumatorului ruşi.
De accea, scrie în final Laar, Republica Moldova trebuie să dea dovadă de curaj în următarele luni, o aşteaptă perioadă destul de dificilă, după referendum, alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Următorul guvern va avea rolul de a implimenta chiar unele reforme nepopulare, dar necesare pentru ţară. Prin această experienţă a trecut şi Estonia, conchide politicianul estonian.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE