Pe 25 iunie, la Luxembourg, a avut loc prima Conferință Interguvernamentală Uniunea Europeană-Republica Moldova. A fost un moment solemn de începere a negocierilor de aderare a RM la blocul comunitar, proces care va dura mai mulți ani. Totuși, conjunctura regională și europeană complicată ar putea grăbi unele procese de apropiere a Moldovei de UE. La prima conferință de la Luxembourg s-a adoptat cadrul de negociere, care stabilește principiile pentru negocierile de aderare dar și ce se întâmplă când țara nu progresează sau face regrese. Chișinăul va primi un calendar pentru următoarea etapă de screening și anume screening-ul bilateral esența pentru negocierile propriu-zise.

„Comisia este gata să înceapă screeningul bilateral imediat. Prima ședință deja e programată, ați făcut deja pași importanți. Procesul de negocieri va necesita o coordonare între toate instituțiile voastre și eforturi de administrare, ca să mergem pe calea reformelor. Contez pe voi ca să lucrați cu opoziția, cu autoritățile locale și cu cei din societatea civilă. Este crucial să comunicați cetățenilor despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană, în special în contextul referendumului din octombrie. Noi vom oferi suport, vom continua să susținem R. Moldova în drumul său de aderare. Am mobilizat deja 1,5 miliarde de euro pentru sectoarele cheie din R. Moldova, care va fi baza planului de creștere economică a Republicii Moldova la care lucrăm azi. Obiectivul nostru este să fim siguri că Moldova este pregătită să adere la UE, atunci când va veni timpul”, a declarat Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate, Olivér Várhelyi

După prima conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Primele capitole de negociere vor fi deschis la începutul anului 2025, conform Crtistinei Gherasimov.

Precizăm că și Ucraina a primit undă verde pentru negocieri. Decizia a fost anunțată cu vreo câteva ore înainte de hotărârea care vizează Republica Moldova.

Președintele, Maia Sandu a mulțumit liderilor europeni pentru sprijinul acordat Moldovei în parcursul său european. În același timp, Moldova și Ucraina au primit felicitări de la primele persoane din UE: Ursula vond der Leyen, Charles Michel și Roberta Metsola, dar și de la alți oficiali de rang înalt și misiuni diplomatice acreditate în țara noastră.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina. Câteva luni mai târziu, în iunie 2022, am primit statut de țară candidată pentru aderare, iar în decembrie 2023 s-a decis deschiderea tratativelor. Pe 21 iunie, Maia Sandu a semnat decretul privind negocierile de aderare a Moldovei la UE. Obiectivul setat de către autoritățile de la Chişinău este ca până în 2030 țara noastră să adere la Uniunea Europeană

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE