”Data de 23 iunie 1990 a intrat în istoria modernă a Republicii Moldova drept unul din principalele puncte de reper, de la care, după decenii de totalitarism, a pornit pe calea democratică de dezvoltare, pe calea aplicării şi respectării principiilor de care se conduce întreaga lumea civilizată”, a declarat în cadrul unei şedinţe festive a parlamentului, la care au participat şi deputaţi din primul parlament al Republicii Moldova, preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu.
„Adoptarea Declaraţiei privind suveranitatea de stat a Republicii Moldova constituia un act de un curaj civic deosebit, de o responsabilitate majoră pentru soarta republicii şi a cetăţenilor ei. Mai ales în situaţia, când erau cunoscute evenimentele sângeroase, care au însoţit declararea suveranităţii în ţările Baltice şi în Georgia”, a adăugat el.
”Prin adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, s-a pus capăt statutului Republicii Moldova de republică unională, care era dirijată de la Moscova. Atunci, s-au pus bazele statului independent şi suveran Republica Moldova”, a declarat la rândul său şi premierul Vlad Filat.
„Acum, la 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, putem concluziona că, dincolo de anumite etape mai puţin reuşite din istoria noastră modernă, obiectivele trasate de primul Parlament se implementează”, a estimat Premierul, precizând că astăzi suntem angajaţi ferm într-un amplu proces de transformări democratice, care are drept scop şi finalitate aderarea la Uniunea Europeană, sporirea calităţii vieţii cetăţeanului, transformarea Moldovei într-un veritabil stat european, un stat democratic şi de drept.  
”Este pentru prima dată când adoptarea declaraţiei de independenţă este consemnată ca un eveniment epocal care a dat startul istoriei moderne a R. Moldova”, a menţionat la rândul său, prim-vicepreşedintele parlamentului, Serafim Urecheanu. Suveranitatea nu trebuie doar declarată ci şi realizată în practică, a mai declarat acesta.
Declaraţia de suveranitate este prima parte a istoriei Republicii Moldova independente, a remarcat şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, menţionând însă că 10 ani din 20, Republica Moldova a fost sub influenţa marxism-leninismului. „A fost ideologia care a dominat şi uneori ni se părea că nu o să putem scăpa de ea”, a mai declarat Diacov, adăugând că a fost necesar „un efort considerabil al poporului român”, pentru a schimba situaţia. Această declaraţie a lui Diacov a provocat o reacţie frenetică în sală, cunoscându-se faptul că până în prezent el a evitat să vorbească despre populaţia Republicii Moldova ca fiind români.
Declaraţia de suveranitate a fost adoptată la 23 iunie 1990 şi a precedat Declaraţia de Independenţă de la 27 august 1991, care a pus bazele formării Republicii Moldova ca stat, în contextul destrămării fostei URSS.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE