Subiectul modernizării grupurilor sanitare în școli reapare pe agenda Guvernului. Premierul, Natalia Gavrilița spune că deși s-a alocat un buget de 5 ori mai mare pentru renovarea acestor obiecte situația este gravă, iar, cel puțin, până la sfârșitul anului ar trebui găsite soluții. Premierul l-a rugat pe ministru Topală să ia la control personal această problemă.

„ O prioritate pe care am anunțat-o este construcția grupurilor sanitare în școli. Am alocat și un buget, destul de semnificativ, de 5 ori mai mare decât în anii precedenți. Vă rog, domnule ministru Topală să luați la control personal acest subiect ca să putem vedea câte grupuri sanitare erau anul trecut și câte avem anul acesta și să ne asigurăm că aceste resurse care există sunt utilizate. Acolo unde situația este mai gravă, până la sfârșitul anului, să venim cu soluții.

„ În același context, vicepremierul Andrei Spânu a menționat că renovarea grupurilor sanitare în școli nu a fost inclus în proiectul „Satul European”, de aceea, ministerul va modifica regulamentul ca școliile să aplice pentru proiecte de acest tip.

„Din păcate în aplicațiile pentru proiectul „Satul European” primarii nu au inclus acest aspect ca o prioritate, de aceea, noi vom modifica regulamentul ca să permitem și școliile să aplice pentru proiecte de acest tip ca să îmbunătățim această infrastructură”, a menționat Andrei Spânu.

Anterior, mai multe organizații neguvernamentale au solicitat elaborarea unui program național care să vizeze problema infrastructurii sanitare din școli. Datele Ministerului Educației arată că din cele 1239 de instituții de învățământ din țară, numai 879 au grupuri sanitare care corespund cerințelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar marea majoritate din ele dispun doar de sistem de aprovizionare cu apă rece.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE