După alegerile din 29 iulie comuniştii din R. Moldova au pierdut puterea, pe care au deţinut-o timp de 8 ani. Constituirea coaliţiei „Alianţa pentru Integrarea Europeană” de către cele patru partide de opoziţie este salutată de populaţie, scrie ziarul moscovit Nezavisimaia Gazeta (NG).
Potrivit publicaţiei, Alianţa pentru Integrarea Europeană are ca şi scop să excludă regimul autoritar şi familial al liderului comunist Vladimir Voronin. Această guvernare i-a obosit pe toţi într-atât, că liderii celor patru partide democratice nici nu au dorit să se angajeze în dialog cu PCRM privind crearea unei eventuale coaliţii largi de guvernare.
Mai mult decât atât, liderii politici din noua coaliţie liberal-democrată intenţionează să-l excludă pe Vladimir Voronin din toate funcţiile de conducere. Voronin continuă să exercite funcţia de şef de stat şi are şanse reale să rămână în această postură, în cazul în care Parlamentul nu va putea să aleagă un nou şef de stat, scrie Nezavisimaia Gazeta.
În acelaşi timp, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat ziarului moscovit că, în cazul în care nu va fi posibilă alegerea preşedintelui cu ajutorul a 8 parlamentari comunişti, deputaţii din coaliţie vor face tot posibilul pentru a reveni la alegerea directă a preşedintelui de către tot poporul. Astfel, la anul viitor moldovenii ar putea avea dreptul să aleagă nu doar legislativul, ci şi preşedintele ţării. Acest lucru, consideră Marian Lupu şi aliaţii săi, vor permite R. Moldova să depăşească criza politică. În caz contrar, R. Moldova riscă să repete exemplul Ucrainei, cu alegeri interminabile şi dizolvări de legislativ, notează NG.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE