Preşedintele Republicii Moldova ar trebui să dizolve Parlamentul nu mai devreme de un an de la ultima dizolvare a Parlamentului, este concluzia finală a Comisiei de la Veneţia expusă într-un aviz pentru Curtea Constituţională.   
Având în vedere circumstanţele din Moldova, Comisia de la Veneţia este de părere că o reformă constituţională este necesară pentru a preveni eventuale impasuri politice în Moldova. Dizolvări frecvente a Parlamentului, la intervale scurte de timp, de numai câteva luni, de asemenea, creează obstacole pentru negocierile politice care sunt necesare pentru o reformă constituţională.
Vitalia Pavlicenco, președinta PNL e de părere că s-a creat o situaţie deloc simplă, dar, dacă procesul modificării Constituţiei este deja ireversibil, atunci, fireşte, poporul trebuie consultat deși situația este incertă: „Dacă nu se va schimba ceva în sensul social-economic și nici în modul de alegere a președintelui, noi vom rămâne într-un lanț electoral fără de sfârșit cu efecte și impacte foarte negative asupra populației. Dacă se găsesc modalități de a discuta și cu comuniștii pentru a modifica articolul necesar din constituție și dacă toate acestea nu reușesc, atunci înseamnă că trebuie de mers la alegeri anticipate”, scrie Europa Liberă în pagina electronică.
Liderii AIE au depăşit limitele cadrului constituţional, sugerează Dumitru Braghis, președintele PSD: „Impresia mea este că AIE încearcă cu orice preț să se mențină la putere. Adică putem vorbi despre o încercare de uzurparea puterii în stat. Fiindcă logica spune că demult trebuia să fie aprobată decizia de dizolvare a parlamentului. PSD consideră că unica soluție de depășire a situației de criză pe care o avem astăzi sunt alegerile anticipate”.
Nicolae Andronic, liderul Partidului Popular Republican: „Și alegerile anticipate și referendumul pot să aibă loc. Problema va fi dacă AIE recunoaște că trebuie să aibă loc alegeri parlamentare anticipate, conform Constituției și atunci discuțiile apar în jurul convocării unui referendum. Iată de ce de onoarea actualei guvernări ține să respecte Constituția. Și bineînțeles e nevoie să ne gândim asupra unei modalități de alegere a șefului statului. Iar în cazul unei eventuale eșuări a acestei tentative de a petrece referendumul, atunci pe mulți ani înainte s-ar putea să se uite despre lucrurile care meritau demult să-și găsească locul lor în Constituție”.
La 9 martie liderii AIE au decis să adopte o nouă lege supremă în stat prin referendum naţional. Potrivit liderilor coaliției de guvernământ referendumul constituţional va fi organizat până la 16 iunie, ziua în care anul trecut a fost dizolvat Parlamentul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE