Mai mulți membri ai Parlamentului European și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu modul în care arată pe hârtie noul serviciu diplomatic al UE și au amenințat că vor bloca bugetul acestui nou organism.
"Ceea ce este pe hârtie acum este insuficient, absolut insuficient", a spus europarlamentarul german de centru-dreapta Elmar Brok, relatează EUObserver.
Europarlamentarii încearcă acum să se facă auziți în negocierile aprinse privitoare la serviciul diplomatic. Ei se tem că actualele propuneri, redactate și transmise de șefa diplomației UE, Catherine Ashton, săptămâna trecută, par să ia prea mult din ceea ce ține direct de responsabilitatea Comisiei Europene.
De asemenea, nu sunt incluse cerințe-cheie aparținând eurodeputaților, că ar avea control bugetar asupra serviciului.
Serviciul diplomatic ar urma să aibă circa 6.000 de funcționari, luați în mod egal din CE, secretariatul consiliului și statele membre. Însă căutarea unui echilibru de forțe între statele membre și Comisie a dus la o bătălie aprigă la Bruxelles. În această dispută, PE este un aliat al Comisiei.
Disputa a atins un astfel de nivel încât, săptămâna trecută, Marea Britanie și Suedia i-au adresat o scrisoare lui Ashton, în care au promis susținere pentru planurile ei și au avertizat-o să nu cedeze prea mult în fața Comisiei și secretariatului consiliului. O sursă din UE a spus însă că aceste tensiuni nu constituie o surpriză, fiind vorba despre "formarea primei noi instituții din acest oraș în ultimii 50 de ani".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE