Comerţul exterior va continua să se confrunte în perioada următoare cu două probleme: faptul că industriile producătoare se află în declin şi, pe de altă parte, consumul pe interior şi în ţările cu care Republica Moldova face comerţ este în scădere.
În privinţa reducerii consumului nu există vreo speranţă de relansare în viitorul apropiat. „Economiile" pare să devină cuvântul de ordine, criza a tăiat din consumul exagerat, care se transformase într-o nebunie.
Cât priveşte industriile, acestea mai curând au grija supravieţuirii şi optimizării costurilor, decât a dezvoltării.
Exporturile s-au încăpăţânat, în aprilie, să nu mai respecte tendinţele din ultimii ani, de ascensiune continuă de la o lună la alta. După o creştere de la o valoare lunară de livrări pe pieţe externe de 71.1 mil. USD în ianuarie până la 111.7 mil USD în martie, a urmat o cădere de 17% în aprilie comparativ cu luna precedentă, iar faţă de aprilie 2008 căderea a fost şi mai mare, de 31.4%, arată date ale Biroului Naţional de Statistică.
Republica Moldova a exportat mai puţine mărfuri atât pe principala piaţă de destinaţie a mărfurilor moldoveneşti - ţările Uniunii Europene, care deţin o cotă de 54,5%, cât şi pe piaţa „tradiţională" - CSI cu cotă de 35,2% , tot mai îngustă pentru exporturile moldoveneşti. Sub semnul minus sunt şi livrările pe alte pieţe, care după primul trimestru erau pe plus 5,1%.
Nu stăm mai bine nici la importuri, care în aprilie au fost pe minus 46,1% faţă de aprilie 2008, iar în raport cu luna precedentă au scăzut cu 25,1%. Şi importurile nu au mai mers pe tendinţele din anul 2008, când au urcat de la o lună la alta.
România a reprezentat principala piaţă externă pentru mărfurile şi serviciile moldoveneşti, însă, livrările spre aceasta au continuat să scadă într-un ritm mai pronunţat în luna aprilie 2009, arată datele Biroului Naţional de Statistică.
A două piaţă de export pentru companiile moldoveneşti a fost, după patru luni, Federaţia Rusă (livrările spre aceasta au constituit 71,6 mil USD, în scădere cu cca 20%), iar pe locul trei s-a situat Italia (export - 38 mil USD, minus 30%).
La importuri, prima poziţie este ocupată de Kazahstan (livrările au crescut de aproape 13 ori, la o cifră de 165 mil. USD în ianuarie-aprilie 2009; gazele ruseşti importate în Moldova provin din Kazahstan - Business Expert), urmată de Ucraina (121 mil USD, minus 46%) şi Federaţia Rusă (cu importuri de 87 mil USD, minus 62%).
BNS mai menţionează că decalajul considerabil în evoluţia exporturilor şi importurilor a determinat acumularea în ianuarie-aprilie 2009 a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 650,7 mil. dolari SUA, cu 366,3 mil. dolari SUA (-36,0%) mai mic faţă de cel înregistrat în ianuarie-aprilie 2008.