Circa 15 mii tone de zahăr vor fi importate în ţară, în perioada lunilor iulie-septembrie, pentru evitarea deficitului de zahăr pe piaţa internă, informează Politik.md cu referire la Ministerul Economiei.
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat că în opinia Ministerului, importul zahărului în regim preferenţial în perioada maximei utilizări al acestuia  va permite menţinerea preţurilor actuale la acest produs. “Mai mult decât atât sperăm că această decizie va cauza şi o scădere a preţurilor la zahăr în acest an”, a mai adăugat Calmâc.
Conform informaţiei oferite de Uniunea Producătorilor de Zahăr necesitatea importului de acest produs este cauzată de recolta scăzută a sfeclei de zahăr în 2011. În anul curent în Republica Moldova resursele de zahăr au constituit 67,8 mii tone, dintre care în perioada lunilor ianuarie-iunie 2012  au fost realizate 52,6 mii tone, 4,1 mii tone sunt rezervate pentru pentru uz industrial  iar circa 9 mii tone urmează a fi exportate conform contractelor încheiate anterior.
În opinia producătorilor în iulie-septembrie curent, consumul de zahăr în Republica Moldova va constitui 21 mii tone. Prognoza este bazată pe datele din 2011, conform cărora în perioada indicată a anului trecut pe piaţa internă a fost comercializată o cantitate de circa 20 mii tone zahăr.
Producătorii afirmă că importul solicitat de zahăr va satisface cerinţele pieţei interne până la apariţia pe piaţă a zahărului produs din roada anului 2012.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE