Republica Moldova nu are şanse să intre în Uniunea Europeană în următorul deceniu. De această părere este Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles pe lângă instituţiile europene.  Într-un interviu acordat postului de radio “Europa Liberă”, vineri, 27 noiembrie, Dan Alexe a subliniat că “în acest moment, s-a pus un fel de stavilă, o limită a extinderii UE. Singurele ţări care vor intra în următorul deceniu, - nu e un lucru care se spune deschis pe coloarele europene, însă, în culise, negocierile tind spre asta, - singurele ţări care vor intra vor fi Croaţia şi Islanda”.
În cazul Moldovei, a explicat corespondentul, nu a existat nici măcar începutul de efort de aplicare a legislaţiei europene în foarte multe domenii. “Totul merge după un algoritm foarte strict şi linear. Nu se pot sări etapele. Nu există premiu de încurajare. Deci, nu ştiu de unde a venit această idee că Moldova, în ultimul deceniu, putea să facă nu ştiu ce. O ţară nu poate fi candidată oficial la aderarea la UE, câtă vreme are probleme de frontieră cu vecinii”.
“Deci, problema aderării Moldovei la UE sau a căpătării statutului de candidat nici nu s-ar fi putut pune, câtă vreme Moldova nu şi-a rezolvat toate aceste probleme cu vecinii. Faptul că UE se preocupă de securitatea Moldovei la frontiera cu Transnistria sau la frontiera cu Ucraina, nu înseamnă că acest lucru ar fi o încurajare pentru Moldova sau un gest în direcţia atragerii Moldovei spre Europa. UE face acelaşi lucru cu Marocul, cu Libia şi cu alte ţări instabile de la frontieră, de unde nu vrea să vină trafic de persoane, de droguri, de armament şi de orice alt fel de trafic. Este un fel de auto-protejare. Nu este o încurajare în vederea aderării la UE”, a conchis Dan Alexe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE