Moartea afaceristului moldovean Igor Țurcan, spulberat marți în explozia unei mașini-capcană, în centrul Chișinăului, dezvăluie o lume în care crima organizată și instituțiile care ar trebui să lupte împotriva ei colaborează strâns în statul aflat la granița de est a Uniunii Europene. Asasinatul, investigat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), dezvăluie o lume în care polițiști și criminali fac afaceri împreună și unde politicul este doar o platformă pentru afaceri ilegale care duc la crime violente.

Igor Țurcan a fost unul dintre reprezentanții acestei lumi: pe scena publică, victima asasinatului era consultant politic, șef de federație sportivă, afacerist cu ochelari auriți și îmbrăcat la patru ace. În spatele cortinei însă, același Țurcan se mișcă printre milioane de euro și afaceri subterane cu țigări, printre criminali condamnați, șefi din Poliție, interlopi periculoși și ofițeri de informații.

Bomba detonată la distanță, plasată într-un automobil Lada cu numere rusești furat din Ucraina, completează un puzzle de conexiuni pe care OCCRP le-a investigat în Moldova și le-a pus cap la cap.

Cu 50 de zile înainte de atentatul din Chișinău, pe 19 aprilie, soția lui Igor Țurcan deschide un dosar civil la judecătoria raionului Criuleni. Aproape concomitent, femeia înregistrează și o plângere penală la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC). Juridic, acțiunile Rodicăi Cobzari-Țurcan se contopesc pentru că ambele privesc aceeași faptă și sunt îndreptate împotriva aceleiași firme: Bulgartabac Group MB SRL. (facsimil dosar Criuleni).

Ca parte civilă, soția lui Țurcan revendică o datorie de 650.000 de lei moldovenești (40.000 de euro) de la această companie. În prima instanță, Țurcan are câștig de cauză, dar Bulgartabac GroupMB a atacat decizia la Curtea de Apel. Asta se întâmpla în mai.

Țurcan a făcut afaceri cu această firmă în care OCCRP a descoperit prezența unor afaceriști cu trecut criminal și cu legături în serviciile de informații și poliția din Republica Moldova.

Criuleni. Fabrica de fum.

În marginea orașului Criuleni, cu 200 de metri până-n granița militarizată dintre Moldova și republica separatista Transnistria, funcționează o fabrică de țigări. O hală mare albastră, câteva containere de transport și ghereta unui portar care bea votcaă e tot ce se vede prin plasa de oțel a gardului. Restul reiese din documente: fabrica aparține Bulgartabac Group MB SRL" companie înființată în aprilie 2009.

Oficial, acționarul majoritar (90%) al firmei este generalul (r) Igor Ștefan Ursachi din Serviciul de Informații și Securitate (SIS) contraspionajul moldovenesc. Ursachi a activat în Subdiviziunea cu Destinație Specială Antiteroristă "Alfa" a SIS, de unde a ieșit în rezervă, retrăgându-se în afaceri și la conducerea unei organizații a veteranilor din Serviciu.

Acționarul minoritar (10%) al Bulgartabac GroupMB este bulgar. Îl cheamă Manolov Chavdar Krastev și mai deține o companie în Sofia de intermedieri alimentare.

Director al firmei Bulgartabac Group MB este Iurie Ștefan Lungu "un fost ofițer de poliție care a lucrat în Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate și a Corupției. Asta până în octombrie 2002, când Lungu a fost condamnat la 20 de ani închisoare, fiind unul dintre cei care l-au asasinat pe Valeriu Rotari, zis "Zelionîi" " un așa numit "Vor v zakone" ("hoț în lege"). Astfel se numesc șefii grupărilor criminale din fostul spațiu sovietic care urmează modelul de organizare piramidală al mafiei ruse. Împreună cu alți doi interlopi moldoveni, frații Vitalie și Pavel Levința, Iurie Lungu a comis crimele la comanda lui Popovici Gâlcă Petru zis "Micu" " primul "hoț în lege" dovedit în Moldova care, la acea vreme, își lichida rivalii ("Zelionii", "Jeca") și care acum se află încă în pușcărie. Spre deosebire de Iurie Lungu și de frații Levința, eliberați în 2008, înainte de termen, pentru "comportament pozitiv".

Prin urmare, cu Lungu, Ursachi și Krastev a făcut afaceri Igor Țurcan, ucis marți în Chișinău.

Ilustrativ e faptul că în momentul înființării, compania Bulgartabac Group MB SRL și-a declarat sediul social la aceeași adresă ca firma familiei Țurcan, Seita Tobacco Co SRL (fosta East Consulting Company): Chișinău, str.Lazo Serghei, 21 - o zonă centrală a capitalei moldovene. Ulterior, Bulgartabac și-a mutat cartierul general la Criuleni. În tot acest timp, Seita Tobacco Co, al cărei acționar principal (50%) este Rodica Cobzari-Țurcan, a rămas în afaceri de consultanță și furnizări cu fabrica de țigări de la Criuleni, administrată de Iurie Lungu. Tovărășia însă a celor trei din Bulgartabac cu familia Țurcan se termină brusc, în aprilie a.c., când certurile pe bani culminează în acuzații penale și un dosar civil aflat pe masa judecătorilor.

O lună și jumătate mai târziu, la nici 24 de ore de la decesul lui Igor Țurcan, Iurie Lungu urma să împartă o bancă într-un parc, alături de un vechi "coleg".

Chișinău. Întâlnirea din parcul Bucuriei

Parcul este chiar cel din fatța sediului central al Direcției de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) din strada Bucuriei, Chișinău.

"Colegul" cel vechi al lui Iurie Lungu este chiar locotenent-colonelul de Poliție, Alexandru Pânzari " actual șef adjunct al Secției de Contracarare a Grupărilor Criminale din cadrul DCCO și fost director-adjunct al DCCO.

Miercuri, în jurul orei 13, Pânzari și Lungu au petrecut aproximativ un sfert de oră împreună, pe o bancă, discutând pe un ton scăzut, într-o atmosferă relaxată. Scena a fost surprinsă de reporterii OCCRP aflați în proximitate. Contactat telefonic de OCCRP, după un scurt moment de ezitare, lt. col. Alexandru Pânzari a confirmat întâlnirea neoficială cu directorul fabricii de țigări din Criuleni: "Da,".ne-am întțlnit. Eu am fost coleg la Academia de Poliție cu Iurie Lungu, așa cum am fost și cu Igor Țurcan" Apoi, l-am predat colegilor de la Direcția de fraude care aveau misiunea să verifice activitatea economică a fabricii în cauză (de la Criuleni " n.r.). (") Nu, nu vă pot spune dacă le-a furnizat vreo informație, nu sunt la curent cu ancheta. Da, eu l-am întâlnit pe Lungu în legatură cu acest caz, cu moartea lui Țurcan. Era angajat la decedat care avea ceva plângeri cu el și eu l-am chemat și i-am zis: <uite, mergem la colegii de la investigarea fraudelor ca ei să-ți pună întrebări>?..."

Acestea fiind zise de lt. col. Alexandru Pânzari, rămâne totuși neclar la ce "verificări economice" s-a referit acesta sau unde l-ar fi "predat pe Lungu", atât timp cât și unul și altul au plecat în direcții diferite: ofițerul spre sediul Poliției, iar interlopul spre o mașină înmatriculată în Chișinău.

Mai limpede e că în afacerile suspecte cu țigări din Moldova - un punct important pe harta internațională a contrabandei cu tutun, - sunt implicați foști polițiști specializați în crima organizată care, la rândul lor, sunt conectați, prin cumetrii și afinătăți, la șefi actuali ai Poliției. În acest carusel, Igor Țurcan, și el fost absolvent al Academiei de Poliție, avea legături de afaceri cu mulți dintre colegii săi. O parte dintre ele s-au sudat în 2005, în orașul Orhei, în inima Republicii Moldova.

Orhei. Contrabanda Țurcanilor

Pe 7 noiembrie 2005, Igor Țurcan se asociază cu ucraineanul Igor Martyniuk în firma International Tobaccco SRL. Compania operează fabrica de țigări din Orhei - ridicată tot în acea perioadă. În schema de afaceri, a fost cooptat și maiorul Oleg Gheorghe Țurcan " fost șef adjunct al Direcției de Combatere a Crimei Organizate din Departamentul Serviciiilor Operative. Cu un an înainte, în 2004, Oleg Țurcan ieșise șifonat din aparatul Poliției prin ordinul ministrului de interne, după ce fusese acuzat oficial de complicitate și protectie acordată unei puternice grupări de contrabandiști ("Căciula"), dar și de obstrucționarea anchetelor din acel caz.

Deși au același nume de familie, Igor și Oleg n-au fost rude, ci doar amici din aceeași promotie a Academiei de Poliție, împreuna cu lt.col. Pânzari, interlopul Iurie Lungu și alți funcționari influienți care închid cercul investigat de OCCRP.

Din start, fabrica din Orhei intră puternic pe piață, iar producția devine a doua din Moldova, după cea a întreprinderii de stat. Diferența dintre cele două este că la stat marfa e controlată mai riguros, în timp ce la Orhei contrabanda începe să înflorească. Asta o spune chiar un comunicat al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice (CCCEC) din iulie 2007: "Pe teritoriul fabricii de producere a țigărilor din Orhei, ce aparține I.M. "International Tobacco" SRL, pe lângă țigaretele produse de această fabrică în mod legal (Focus, Prefect, Wind " n.r.), (") au fost depistate și ridicate: 400.000 de țigarete cu filtru fără inscripția denumirii producătorului și 850.000 țigarete de marca "Regal" și "Super King"s", produse conform inscripției de pe pachete în Marea Britanie și nemarcate cu timbre de accize. (")".

Între timp, despre dosarul penal deschis de CCCEC nu s-a mai aflat nimic, iar fabrica din Orhei a funcționat bine-mersi cu cei doi Țurcani plus ucraineanul partener. Numai că, de-a lungul timpului, între cei doi moldoveni, au survenit tot felul de neînțelegeri financiare. Conflictul s-a acutizat, iar Oleg a reușit să-l scoată pe Igor încet din afacere. În prezent, compania International Tobacco SRL, pe care functionează fabrica de țigări din Orhei, este controlată (92%) de Oleg Țurcan, iar asociat minoritar a rămas ucraineanul Martyniuk.

Tot Oleg figurează oficial ca administrator al firmei. El este finul de cununie al altui Țurcan, și mai controversat: Ion Serghei Țurcan, actualul șef al Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială "Fulger" (trupele de intervenție, <mascații> moldoveni "n.r.), fost șef al Departamentului de Servicii Operative. Și acest din urmă Țurcan, polițist cu state vechi, a fost implicat în activități de contrabandă, potrivit documentelor obținute de OCCRP din Minsterul de Interne moldovenesc.

Contrabandă și asasinate la comandă

Conflictul dintre cei doi fosti politițti, Oleg și Igor, a avut consecințe cu efecte imediate pe piața țigărilor din Moldova. Scos din afacerea de la Orhei, Igor Țurcan își mută interesele la Criuleni, unde apare noua fabrică, în 2009 - cu ofițerul (r) SIS, interlopul și bulgarul în acte. Astfel, Bulgartabac Group (Criuleni) intră rapid în concurență cu International Tobbaco (Orhei), cele două fabrici de țigări devenind cele mai prolifice entități private în domeniu din republică.

Pentru mulți dintre ofițerii de Poliție moldoveni de la Crima Organizată, fabrica de la Criuleni e însă un fel de subiect tabu. Vorbesc în șoaptă despre asta, în locuri ferite de întâlnire la marginea Chișinăului sau pe Internet - acolo unde comunicațiile ar fi mai greu de monitorizat decât pe telefoanele lor mobile. Încet, un aparat tăcut se pune în mișcare cu polțiști, procurori, funcționari de la Fisc și din Ministerul Justiției, acționând discret, pe lângă funcție, dar încercând să denunțe public influența crimei organizate. Investigând afacerile cu țigări din Moldova, OCCRP a intrat în contact cu mulți dintre aceștia, chiar înaintea morții lui Igor Țurcan.

Astfel, au apărut informațiile, încă nedovedite judiciar, care asociază apariția fabricii din Criuleni cu un triplu asasinat comis la sfârșitul anului 2000 în raionul Ialoveni, Moldova. Victimele, Ilie Buruiană, Mihai Guzun și Andrei Plamadeală, trei afaceriști moldoveni, au fost răpiți, torturați și executați cu automate Kalashnikov. Cadavrele lor incinerate au fost îngropate într-o pădure. Acolo au zăcut aproape zece ani. Abia în 2009, cei trei au fost dezgropați și identificați de Poliție.

Ce s-a stabilit judiciar: Escadronul de asasini a fost condus de interlopul Robert Gîrleanu care a acționat împreună cu Serghei Banaru, Vitalie Virtos și Dumitru Nicolae Catruc. Acesta din urmă a fost prins de ofițerii Secției de Servicii Operative din cadrul DCCO, condusă de lt.col. Alexandru Jizdan și de adjunctul Alexandru Pânzari - șeful Secției de Contracarare a Grupărilor Criminale. Catruc și-a recunoscut vina, a descris în detaliu tripla crimă și i-a turnat pe toți, inclusiv pe cel care ar fi comandat-o: Ion Anton Druță, zis "Pisateli" " un alt moldovean certat cu legea. La scurt timp, filmul operativ în care Catruc face mărturisirea, adică proba cheie, a dispărut chiar din dosarul poliției, ceea ce le-a permis lui "Pisateli" și Robert Gîrleanu să se plimbe nestingheriți prin România și Moldova. Filmul însă reapare brusc în 2010 la dosarul incomplet aflat pe masa procurorului Denis Rotaru din Ialoveni. Acesta îi pune pe toți, oficial, sub învinuire pentru tripla crimă printr-o ordonanță obținută de OCCRP.

Acum, dosarul e pe rolul Judecătoriei Ialoveni, dar Druță și Gîrleanu, principalii acuzați, se ascund în România, după ce, în prealabil, au reușit să obțină cetățenie. Primul e rezident la Iași, celălalt locuiește în București. Ambii sunt locotenenții lui Ion Gusan, zis "Patron" - un alt "hoț în lege" moldovean care, la rândul lui, face afaceri prin România. Culmea este că Robert Gîrleanu, cel care i-a ciuruit efectiv pe cei trei afaceriști moldoveni, a fost reținut în noimebrie 2010, în România, de procurorii DIICOT. Anchetatorii au stabilit că Gîrleanu e liderul unei grupări de contrabandiști cu țigări după ce depistaseră într-o hală a unei firme din Urziceni, județul Ialomița 1339 de baxuri de țigări de diferite mărci provenind din Moldova și Ucraina. Taxele vamale aferente capturii depășeau suma de un milion de euro. În prezent, Robert Gîrleanu se află în libertate.

Ce nu s-a dovedit judiciar: Mai mulți ofițeri de poliție moldoveni din cadrul DCCO suspectează că dispariția filmului cu interogatoriul lui Catruc are legătură cu gruparea lui Igor Țurcan și a celor care produc țigări la Criuleni - afacere administrată de fostul polițist Iurie Lungu, condamnat pentru alte asasinate la comandă.

Contactat de OCCRP, lt.col Alexandru Jizdan, șeful Secției Servicii Operative din care a dispărut controversatul film sustine ca nu are nicio legatura cu toate acestea. Ii redam declaratia integral: "De ce nu-l intrebati pe Igor Ursache (patronul din acte al fabricii de Criuleni). El este fost ofiter SIS. Nu sunt banii interlopilor. Eu cunosc cine-i acest Ion Druta -"Pisateli". N-are treaba el cu fabrica. El traieste in Iasi acum. Astia, Druta si Garleanu, au legaturi cu traficul de tigari in Romania. Eu jur pe epoletii mei ca n-am legatura cu asta. Daca cineva are informatii ca la Criuleni se face contrabanda, n-are decit sa-si suflece manecile si sa treaca la treaba. Eu am fost acuzat de-a lungul timpului de trafic de heroina, de contrabanda, de cate si mai cate. Sunt multe zvonuri, dar nimic nu-i adevarat. Da, ii cunosc pe toti. Am fost colegi la Academie si in Politie, cu Panzari, Igor Turcan (asasinat mati in Chisinau " n.r.), Oleg si Lungu. Eu va spun asa: Oleg Turcan (directorul fabricii din Orhei, fost politist acuzat de contrabanda " n.r.) este in relatii ostile cu Iuri Lungu (directorul fabricii din Criuleni, fost politist condamnat pentru crima-n.r.). Si Igor cu Oleg erau certati de la afacerea cu fabrica din Orhei. Eu sunt in relatii bune cu Oleg, eram si cu Igor, dar nu va lasati manipulat. Cineva are interesul" Stiu ca cineva vorbeste despre mine ca am tangenta cu lucrurile astea, cu alde "Patron", prostii". Da, Patron are clubul Bamboo din Constanta, parca. Nu avem noi treaba. La cati ofiteri SIS si politisti erau langa Igor Turcan, nu puteti sa ne acuzati pe noi..." "La cati ofiteri SIS si Politisti erau langa Igor Turcan, nu ne acuzati pe noi".

Șefii Poliției, acuzați de contrabandă încă din 2004

În 2004, toți înalții ofițeri de Poliție care au avut legături cu Igor Țurcan au fost acuzați oficial de complicitate cu rețele transfrontaliere de crimă organizată. Alexandru Jizdan, Alexandru Pînzari, Ion Serghei Țurcan, Oleg Gheorge Țurcan ar fi acordat protecție grupării de contrabandiști "Căciula", potrivit documentelor intrate în posesia OCCRP și semnate de fostul ministru de interne moldovean, Gheorghe Papuc. Autobuzele apartinând firmei "A. Căciula", care asigurau transportul în comun pe ruta Odessa-Chișinău, încărcate cu mărfuri de contrabandă au fost reținute de politiști în 2004. Ulterior, Ministerul de Interne (MAI) a stabilit că chiar sub protecția Direcției de Combatere a Crimei Organizate din Republica Moldova au fost introduse, din Ucraina în Moldova, mărfuri de uz casnic, tehnică audio și video, haine, parfumuri și alimente prin vama Hîrbovăț și "protejate" pe teritoriul Republicii Moldova de escorte ale serviciului de patrulă din acest punct vamal. Documentele semnate de ministru impun sancționarea disciplinară a trei șefi din DCCO și din Direcția Servicii Operative: Alexandru Jizdan, Oleg Gheorghe Țurcan și Ion Serghei Țurcan.

De dirijarea întregii rețele de contrabandiști se ocupă un fost inspector de poliție din Criuleni, Ion Știrbu, activ până în 1994 - adică exact în perioada în care Ion Serghei Țurcan era șeful poliției criminale în același comisariat. De protecția "din umbră" a mărfurilor se ocupau doi înalți funcționari ai poliției: adjunctul Direcției de Combatere a crimei organizate - maiorul de poliție Oleg Gheorghe Țurcan, și șeful Secției de Documentare și Supraveghere a Organizațiilor Criminale - Alexandru Efim Jizdan.

În cazul în care vreunul dintre autobuzele de contrabandă ar fi fost reținut, cei doi solicitau, prin amenințări transmise de subalternii lor, eliberarea acestora. De altfel, în documentele obținute de OCCRP se precizează că în momentul unei asemenea rețineri șeful Direcției Operative, colonelul de poliție Ion Serghei Țurcan a intervenit în ancheta organelor de control. Pentru încălcarea legilor privind combaterea corupției și protecționismului, Alexandru Efim Jizdan a fost propus pentru sancțiuni disciplinare, dar el a solicitat să fie eliberat din funcție în octombrie 2004. Situația s-a repetat în cazul maiorului Oleg Gheorghe Țurcan, în timp ce colonelul Ion Serghei Țurcan a fost trecut în rezervă și pus la dispoziția M.A.I. pentru cercetări.

Anterior, aceiași Alexandru Jizdan și Oleg Gheorghe Țurcanu, împreună cu Alexandru Pînzari au fost sancționați disciplinar pentru obstrucționarea unui alt dosar grav de corupție: cazul "Gemenii-Maidan".

Toți cei cei amintiți mai sus ocupă, în prezent, funcții înalte în Poliția moldoveană, conducând direcții de combatere a crimei organizate. Singura excepție este Oleg Țurcanu care atunci a ieșit din sistem ca să facă afaceri cu țigări la Orhei.

Alexandru Jizdan confirmă documentele, dar susține că în 2004 s-a făcut o greșeală: "Da, m-au bagat și pe mine acolo. Ion Știrbu (coordonatorul rețelei "Căciula" " n.r.) era o persoană care se afla sub protecție oficială, sub protecția statului. Deci, îl apăram noi. Pretextul pentru care au vrut să mă elibereze pe mine din Ministerul de Interne a fost legat de faptul că Știrbu m-a sunat pentru că avea probleme cu niște personae mascate. Așa am fost eu acuzat că îl tutelez. Dar în instanța de judecată, eu i-am făcut praf. Am câștigat procesut", a declarat lt.col. Alexandru Jizdan.

El răspunde simplu și atunci când e întrebat de ce, în situația în care nu se simțea vinovat, și-a dat atunci demisia, evitând astfel sancțiunile: "M-au rugat atunci colegii și prietenii mei să-mi dau demisia ca să nu aibă ei probleme, înțelegeti? Peste patru luni, m-am întors, după proces".

Lanțul cumetriilor cu epoleți

Lanțul cumetriilor din Poliție moldovenească e complicat. Alexandru Jizdan și Alexandru Pânzari sunt cumetrii lui Vitalie Rotaru - alt fost polițist la Crima Organizată, care acum, politican fiind, e consilierul premierului Moldovei, Vlad Filat. Vitalie Rotaru este ginerele generalului Gh, Stratulat din Serviciul de Protecție și Pază de Stat din Moldova. Jizdan și Pânzari sunt prieteni buni și cu Damir Dorin, un afacerist fost polițist. La rândul său, Damir e finul de cununie al oligarhului molovean Vladimir Plahotniuc.

Oleg Țurcanu, fabricantul de țigări din Orhei dat afară din Poliție, este finul de cununie al lui Ion Țurcan (și el acuzat de contrabandă) " actualul șef al Brigăzii "Fulger" din Poliția moldovenească.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE