Cauza protestelor din R. Moldova este faptul că Partidul Comuniștilor aflat la guvernare de opt ani a îngrădit libertățile, a declarat vineri, 10 aprilie vicepreședintele Dumei de Stat ruse, Vladimir Jârinovski, citat de Novii Reghion.

"Toate acestea nu au legătură cu România", a spus Jârinovski, ultranaționalist care conduce un partid numit Partidului Liberal Democrat. Cauza protestelor este că "oamenii nu sunt mulțumiți, oamenii nu mai vor să vadă comuniști la conducerea Moldovei", a adăugat el, citat de NewsIn.

Potrivit lui Jârinovski, populația R. Moldova s-a săturat să se supună dictaturii comuniștilor moldoveni. "Pentru comuniștii din Moldova au votat doar pensionarii. Iar tineretul țării, oamenii de afaceri au fost împotriva Partidului Comunist. Trebuie analizat ce se întâmplă în această țară. Viitorul Moldovei nu depinde de pensionarii moldoveni. Moldova este singura Republica în care comuniștii încă mai sunt la putere.În toate republicile, comuniștii au dispărut. Dar în Moldova, PCRM se află la guvernare încă din anul 1991", a subliniat Jârinovski.

Acesta crede că președinte al Moldovei va fi ales un reprezentant al altui partid, la fel ca și primarul Chișinăului. Pentru desemnarea președintelui, comuniștii ar avea nevoie de 61 de voturi din numărul total de 101 din Parlament, iar în urma alegerilor au obținut 60. Dacă Parlamentul eșuează de două ori să desemneze șeful statului, Legislativul trebuie dizolvat și convocate noi alegeri. Voronin a ordonat însă renumărarea voturilor și nu ar fi exclus ca în urma acestui proces să obțină și cel de-al 61-lea vot.

Poziția lui Jârinovski, un politician care de obicei face declarații cel puțin originale, vine în completarea unei schimbări de ton remarcate în ultimele zile la Moscova. După ce în prima parte a săptămânii, presa și oficialii ruși sprijiniseră mai mult sau mai puțin deschis acuzațiile lui Vladimir Voronin de implicare a României în protestele de la Chișinău, începând de joi, tonul s-a schimbat.

Șeful Comisiei de afaceri externe a Dumei de Stat, Konstantin Kosaciov declarase că evenimentele au origini ce țin de politica internă și de situația economică, iar adjunctul Comisiei pentru afaceri CSI Konstantin Zatulin spusese că Voronin trebuie să își asume partea sa de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat. Și presa rusă și-a modificat tonul, remarcând atitudinea calmă a României în fața acuzațiilor și măsurilor luate de partea moldovenească.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE