Experții Promo-lex au prezentat cel de al 4-lea raportul al Misiunii de Observare a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie. Astfel experții constată că pe finalul campaniei elctorale s-au păstrat aceleași tendințe legat de dublarea cazurilor de abuz de resurse administrative, cheltuieli neraportate și donații de la persoane cu probleme fiscale și interpretarea abuzivă a cadrului legal.

În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, activismul concurenților a crescut semnificativ, la fel și numărul cazurilor ce pot fi calificate drept abuz de resurse administrative și al celor cu potențial de corupere a alegătorilor.

Promo-LEX constată cu îngrijorare că, în perioada de monitorizare, Comisia pentru Situații Excepționale, nefiind abilitată de Parlament, a intervenit din nou în organizarea și desfășurarea alegerilor prin dispozițiile sale. La propunerea SIS, CSE a suspendat temporar licențele de emisie ale șase posturi de televiziune, fără să ofere explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică măsurile restrictive.

Totodată experții constată că abuzul de resurse administrative, practic, s-a dublat. Au fost constatate, în total, 77 de astfel de cazuri, între care: implicarea în activitățile de campanie a persoanelor care dețin funcții publice – 21 cazuri (PAS); implicarea APL în activități de promovare electorală a candidaților – 15 cazuri (6 – CI Lupov Veaceslav, 9 cazuri – PȘ); atribuirea de către candidații electorali a meritelor pentru lucrările/serviciile de uz public efectuate din bani publici – 16 cazuri (6 – PS, 5 – PAS, 4 – MAN, 1 – LOC); organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor publice în timpul programului de muncă – 25 cazuri (6 – PSRM, 5 – PAS, câte 4 – PLDM și PDCM, câte 2 – PSDE și CI Vrabie Vitalie, câte un caz – PR și CI Anastasov Serghei).

În urma analizei rapoartelor financiare ale concurenților electorali, observatorii Promo-LEX au identificat colectarea donațiilor în numerar cu depășirea limitelor legale în cazul a 5 concurenți electorali (ALDE, PȘ, PSRM și 2 CI). De asemenea, în cazul a doi concurenți electorali (PAS și MAN) a fost observată colectarea donațiilor de la persoane juridice care, în ultimii trei ani înainte de începerea perioadei electorale, au încheiat contracte de achiziții publice, iar 6 concurenți (PAS, MAN, CUB, PLDM, PS și LOC) au raportat donații de la persoane juridice ce înregistrează restanțe la bugetul de stat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE