Zilele acestea, în spațiul public s-au aprofundat discuțiile despre suportul statului pentru agricultori. Unii vorbesc despre siguranța alimentară, iar alții vor să vadă dacă sprijinul oferit de Guvern pentru fermieri va fi unul suficient. Înțelegem și poziția partidului de guvernământ că agricultura constituie o prioritate pentru stat dar nu în măsura în care Guvernul să-și direcționeze toate resurse financiare pentru acest sector. Să nu uităm că el asigură, totuși, peste 40% din toate exporturile moldovenești.

Starea de lucruri în agricultură nu este bună în contextul regional complicat. Sectorul este decapitalizat și sufocat de credite. Fermierii procură engro motorină la prețuri halucinante, invoicurile de la vamă, de la importul de combustibil, sunt suspecte, iar fertilizanții sunt inaccesibili din cauza prețurilor. Pomicultorii nu pot comercializa zeci de mii de tone de mere, pentru că s-au stopat traseele la export din cauza războiului. Precipitații nu cad, iar strategia de irigare e doar pe hârtie.

În aceste circumstanțe mai multe asociații de agricultori solicită Guvernului un suport, iar unele din ele au înaintat, chiar, ultimativ și un termen de 5 zile Executivului. Fermierii vor restituirea accizelor la motorină și subvenționarea parțială a fertilizanților, alocarea compensațiilor la comercializarea merelor și acordarea unor faciltăți fiscale legate de utilizarea TVA-lui. Restul sunt secundare spun ei.
Ca răspuns, Guvernul a aprobat un pachet de măsuri, un plan special pentru acordarea ajutorului țintit fermierilor, așa l-a numit premierul Gavrilița. Bineînțeles că toți se întreabă cât de țintit este acest plan al executivului și dacă va soluționa el, cumva, problemele pentru oamenii gliei. 

În fondul de subvenționare, în agricultură, în acest an se vor vira, încă, 250 de milioane la cele 1 miliard și 500 de milioane. Arată simpatic, aparent consistent, doar că fermierii vor să vadă câți bani din acest ceaun vor merge, direct, spre capitolul legat de carburanți sau fertilizanți. Măsura timidă anunțată de Guvern că va compensa 30% din valoarea accizei la motorină utilizată în agricultură nu-i prea bucură pe fermieri. Ei înțeleg că  această  măsură, după un calcul simplu ar fi aproximativ 50 de lei per hectar ceea ce reprezintă un ajutor de „suprafață”. Un alt aspect ține de tipologia beneficiarilor la acordarea  ajutoarelor din partea statului pentru producători. Aici Guvernul extinde aria de beneficiari, adică pe lângă producătorii mari, care papă o bună parte a bugetului pentru agricultură, de sprijin vor benificia și producătorii medii, mici și cei micro. Guvernul va acorda aceste compensații la motorină în dependență de capacitatea agentului economic și suprafața pe care o cultivă. Cum va arăta asta la modul practic, să vedem. 
În concluzie. Cu siguranță agricultorii așteaptă mai mult din partea statului. Deși Guvernul a extins aria de intervenție a subvențiilor o parte din ele nu țintesc problemele la zi. Acum fermierii așteaptă motorină și fertilizanți pentru a nu compromite campania agricolă. Credem că Executivul are potențial și pricepere de a identifica surse adăugătoare în cadrul fondului de subvenționare, așa cum a promis și ministrul de resort. Cei 250 de milioane de lei nu sunt suficienți. De unde ar mai putea Guvernul identifica surse? Poate din zona bugetării fondului de subvenții de la dezvoltarea rurală, iar redenumirea ministerului în cel al agriculturii și dezvoltării rurale s-ar potrivi pentru aceste timpuri grele.

O primăvară frumoasă și pace tuturor!

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE