Proiectul ”Exit Poll 2009” este un element de evaluare a unor alegeri libere, corecte şi transparente în R. Moldova a declarat directorul de programe la Institutul de Politici Publice (IPP), Viorel Cibotaru, luni, 30 martie în cadrul unei conferințe de presă, transmite Politik.

Viorel Cibotaru consideră că este "o ocazie extraordinară de a desfăşura o cercetare extrem de importantă în vederea comportamentului electoral al oamenilor, al profilului electorului. Are în sine un element important de show în sensul cel mai pozitiv al cuvântului pentru că imediat ce se închid secţiile de votare, conform legislaţiei   R. Moldova, toţi cetăţenii au posibilitatea să vadă aceste rezultate."

Autorii sondajului sunt siguri că de această dată, nu vor da greş, chiar dacă la alegerile parlamentare din 2005, au fost unele diferenţe între datele anunţate de CEC şi exit-poll.

Cibotaru a mai spus că atât în 2005 cât şi în 2007 au fost invitați mai mulţi experţi străini să urmărească procesul de desfășurare a sondajului. Experții au menționat atunci că s-a lucrat sută la sută corect și nu există nici o bănuială că au dat greş.

Realizatoriii viitorului exit-poll au lansat un apel către alegători de a susţine acest sondaj, de a fi cooperanţi. Ei susţin că în R. Moldova există deja un spaţiu legislativ adecvat standardelor europene pentru desfăşurarea unor astfel de cercetări.

Sondajul la ieşirea de la urne va fi efectuat în 200 de secţii de votare din R. Moldova dintr-un număr total de aproape 1.900, acestea fiind selectate în toate zonele ţării. Pentru efectuarea sondajului exit-poll vor fi implicate peste 800 de persoane. Respondenţii vor fi asiguraţi că răspunsurile sunt confidenţiale şi acestea vor fi plasate   într-o urnă specială.

Exit-pollul este desfăşurat de un grup de organizaţii neguvernamentale, printre care Institutul de Politici Publice, Asociaţia pentru Democraţie participativă ADEPT, Institutul European de Studii Politice din Moldova, susţinute financiar de Fundaţia Eurasia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE