Franţa nu va accepta o organizaţie G20 care produce "succes fals într-un limbaj care sună frumos, dar nu conţine devotament", au spus consilierii lui Nicolas Sarkozy. Întrebat dacă acest lucru poate însemna o posibilă retragere a Franţei de la summit, Xavier Musca, şeful echipei de probleme economice a preşedintelui francez, a spus: "O regulă de bază a intimidării nucleare este aceea de a nu anunţa momentul când vei folosi arma". Ameninţarea Franţei a tulburat apele la Londra, cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui Barack Obama. O posibilă retragere a preşedintelui francez va distruge un summit de la care atât premierul britanic Gordon Brown, cât şi Barack Obama au mari aşteptări, considerându-l un moment vital pentru redresarea economiilor mondiale.

Sarkozy, care îi învinovăţeşte pe "anglo-saxoni" pentru provocarea crizei economice, şi-a anunţat, săptămâna trecută, miniştrii că va părăsi summit-ul de la Londra dacă "nu va da rezultate".

O înţelegere asupra înăspririi reglementărilor economice este unul dintre principalele obicetive ale întâlnirii G20, însă Franţa vrea un moderator financiar global, o idee care nu este împărtăşită de Statele Unite şi Marea Britanie. De asemenea, Germania şi alte câteva naţiuni au anunţat că se opun formării unui moderator global. În schimb, toate ţările sunt de acord că moderatorii naţionali trebuie să colaboreze mai eficient.

Totuşi, ameninţările lui Sarkozy indică apariţia unor rupturi între liderii mondiali. Germania şi Franţa s-au opus planurilor de coordonare a cheltuielilor publice, iniţiate de administraţia preşedintelui american.

Importanţa acţiunilor de a tempera declinul economic a fost subliniat astăzi, 31 martie şi de un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE