Un proiect de modificare a Constituţiei care prevede limitarea imunităţii parlamentare ar urma să fie supus dezbaterilor publice în timpul apropiat, a anunţat astăzi şeful Legislativului Igor Grosu în contextul unor discuţii iscate în plenu Parlamentului. Recent, poliţia a anunţat că a solicitat Procuraturii Generale retragerea imunităţii parlamentare pentru 17 deputaţi, care au încălcat legea, purtând panglica bicoloră, relatează Radio Moldova.Subiectul privind imunitatea parlamentară a deputaţilor a fost deschis la începutul şedinţei Parlamentului de deputatul partidului „ŞOR” Denis Ulanov care a amintit că fracţiunea sa a propus în 2019 modificarea Constituţiei pentru anularea imunităţii.

„Doar prin voinţă politică veţi schimba atitudinea societăţii privind deputaţii care sunt protejaţi de imunitatea parlamentară, începând cu încălcarea regulilor circulaţiei rutiere şi terminând cu actele de corupţie. Sunt sigur că veţi găsi voturile necesare privind modificările Constituţiei pentru anularea imunităţii parlamentare. Proiectul nostru are 25 de semnături din 37 necesare şi noi suntem gata să finalizăm toate procedurile pentru unirea proiectelor, pentru modificări şi propuneri ca să-l îmbunătăţim”, a declarat Denis Ulanov.

Şeful Legislativului, Igor Grosu a menţionat că o iniţiativă de modificare a Constituţiei a primit avizul Curţii Constituţionale şi va fi propusă pentru consultări publice.

„Am depus un proiect în toamnă la Curtea Constituţională l-am expediat, am aşteptat şase luni, perioadă în care Curtea s-a expus. Pe 2 mai au expirat cele şase luni şi iată că noi împreună cu dumneavoastră vom putea să-l trecem prin procedura legislativă, prin comisii să obţinem avizul Guvernului şi în termen proxim să-l aducem în Parlament”, a spus Igor Grosu.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Parlamentului Vlad Batrîncea susţine că acest subiect este abordat într-o manieră manipulatorie. Acesta a declarat că imunitatea parlamentară nu este un impediment pentru tragerea la răspundere a deputaţilor care au încălcat legea.

„Imunitatea parlamentară nicicum nu protejează deputatul de lege. Dacă deputatul a încălcat regulile de circulaţie rutieră, trebuie să achite amendă, dar imunitatea protejează deputatul ca el să fie liber în activitatea lui parlamentară. Credem că imunitatea parlamentară există pentru altceva decât pentru relaţiile noastre cu procuratura sau încercările de a-i urmări sau persecuta pe unii deputaţi”.

Potrivit Constituţiei, deputaţii nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă sau trimişi în judecată fără încuviinţarea Parlamentului. Imunitatea poate fi retrasă la cererea procurorului general. Amintim că, şeful IGP, Viorel Cernăuţean a anunţat că i-a solicitat Procuraturii Generale să ceară ridicarea imunităţii parlamentare a 17 deputaţi care au purtat panglica Sfântului Gheorghe pe 9 mai.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE