Comisia Europeană va aloca 40 de milioane de euro unor proiecte multinaţionale în favoarea unor state din estul Europei şi din Caucazul de Sud, printre ele figurând şi R. Moldova, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Suma de 40 de milioane de euro va finanţa mai multe programe de ajutor în diverse domenii, cum ar fi consolidarea politicilor culturale şi din societatea civilă, gestionarea frontierelor, managemenul calităţii aerului şi pregătirea pentru catastrofe.
Pachetul de asistenţă de 40 mil. euro este prevăzut în bugetul CE pentru 2009 în cadrul Instrumentului politicii europene pentru vecinătate (ENPI).
Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a salutat ajutorul de 40 de milioane de euro alocat proiectelor multinaţionale considerând că aceşti bani ar contribui la ameliorarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune.
„Sunt deosebit de mulţumită să constat că una dintre componentele ajutorului ne va permite să favorizăm cooperarea regională în materie culturală, programele în favoarea educaţiei şi culturii fiind indispensabile pentru a pune bazele reformelor politice, democraţiei şi bunei guvernări”, a mai spus ea.
În domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei, crima organizată pune mari probleme, având în vedere că o mare parte a regiunii este traversată de mari axe de contrabandă şi trafic. Gestionarea integrată a frontierelor se numără, de asemenea, printre iniţiativele emblematice ale Parteneriatului Estic, se mai arată în comunicat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE