Banca Mondială prognozează că în Republica Moldova, similar cu alte ţări din regiune, economia va fi în scădere în 2020, presupunând o revenire treptată începând cu trimestrul trei al anului, se arată într-un raport al Băncii.

Pe lângă sistarea temporară a activităţilor economice cheie şi pierderea de venit aferentă, impactul răspândirii virusului în Moldova va fi în mare parte asociat cu scăderea cererii de export din cauza perturbării reţelelor de aprovizionare globale şi regionale şi a reducerii numărului de călătorii şi a turiştilor, precum şi a remiterilor.

Cu toate acestea, dacă răspândirea persistă şi după trimestrul doi al anului 2020, impactul COVID-19 va avea efecte mai severe, care vor duce la o recesiune mai profundă şi la pierderi de lungă durată în ceea ce priveşte producţia şi locurile de muncă. Se preconizează că economia se va redresa în 2021, pe măsură ce economia globală se ameliorează în urma pandemiei.

Banca Mondială finalizează un program de activităţi pentru a ajuta Moldova să gestioneze şi să diminueze impactul crizei, inclusiv prin un proiect de urgenţă în valoare de 57,4 milioane dolari SUA menit să sprijine necesităţile imediate ale sectorul sănătăţii în combaterea pandemiei, dar şi să susţină gospodăriile şi lucrătorii care-şi pierd locurile de muncă, prin acordarea acestora a îndemnizaţiilor de ajutor social.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE