Sindicaliştii din educaţie şi ştiinţă sunt îngrijoraţi de faptul că mai multe cadre didactice din teritoriu nu şi-au primit plăţile pentru concediu. Declaraţii în acest sens au fost făcute recent de Dumitru Ivanov, preşedintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, informează Politik.md cu referire la un comunicat al CNSM.
„Am fost sesizat de profesorii din ţară despre faptul că nu şi-au primit banii. În oraşe s-a plătit însă în sate nu s-a început plata concedialelor. Dacă problema nu va fi rezolvată angajaţii din învăţământ ar putea ieşi la proteste. Avem mai multe semnale în acest sens de la profesorii din Găgăuzia, Şoldăneşti, Edineţ, Floreşti, Teleneşti", a spus Ivanov.
După cum a comunicat liderul sindical, situaţia este una critică şi se datorează faptului că Ministerul de Finanţe nu a efectuat transferurile necesare pentru plata concediilor angajaţilor din ramura învăţământului din teritoriu.
Potrivit lui Ivanov, Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei a sesizat Ministerul de Finanţe printr-o scrisoare oficială pentru a soluţiona problema.
În conformitate cu prevederile Codului Muncii, angajatorul este obligat să plătească indemnizaţia de concediu cu cel puţin trei zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu.
Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei este membru al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi întruneşte în rândurile sale 103 mii membri, angajaţi din sistemul de învăţământ şi alte 34 mii de membri - tineret studios. În 1997 Sindicatul a aderat la Internaţionala Educaţiei, care are un număr de 38 mln membri - pedagogi din întreaga lume.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE