Guvernul R. Moldova revine la impozitul impus la agricultură, aceasta prevedere urmează să fie implementată în anul viitor.
Potrivit ministrulului finanțelor, Veacesla Negruță, introducerea impozitului unic în agricultură va economisi timpul producătorilor, care nu vor mai fi nevoiți să meargă în multiple instanțe. Autoritățile nu au decis, deocamdată, care va fi cota impozitului unic, a declarat Veaceslav Negruță pentru Vocea Basarabiei.
“Proiectul de politică bugetar fiscală pentru anul viitor prevede și revenirea la cota de 20% a TVA în agricultură, care în acest an constituie doar 8%. Acest fapt, nu înseamnă, însă, majorarea taxei pe valoare adugată, pentru că diferența de 12% va fi restituită producătorilor agricoli în termini stabiliți de lege”, a ținut să menționeze Veaceslav Negruță.
Solicitat de Vocea Basarabiei, expertul economic Viorel Chivriga, a menționat că introducerea impozitului unic în agricultură va avea un impact pozitiv, pentru că majoritatea agricultorilor sunt în imposibilitatea de a merge pe la câteva instanțe să-l achite. Totuși, impactul final va depinde în mare parte de cota impozitului, susține Viorel Chivriga.
Viorel Chivriga a opinat referitor la revenirea la cota de 20% TVA în agricultură că aceasta ar putea crea dificultăți la restituirea diferenței acesteia.
Anterior, premierul Vlad Filat slicitase ca legea să prevadă pedepse clare pentru funcționarii care vor crea în impedimente în rambursărea celor 12 % din TVA. Proiectul de politică bugetar – fiscală pentru anul viitor urmează să fie examinat de deputaţi la una din cele doua sedinte ale legislativului de joi si vineri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE