După 18 ani de activitate, Victoria Furtună și-a dat demisia din funcția de procuror în Procuratura Anticorupție. Cererea ar fi depus-o în dimineața zilei de luni, 11 martie curent. Ea acuză instituțiile statului de obstrucționarea la investigarea unor acțiuni ilegale a unui grup de persoane, care fac dezmăț în sistemul judecătoresc și că instituțiile publice au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. Acuzatorul de stat a înregistrat un video, la acest subiect, pe care l-a publicat pe Facebook.

„De curând am aflat că reprezint o amenințare la adresa securității naționale a Moldovei. Aceasta nu a fost o calomnie goală din partea politicienilor care se aruncă cu slogane pe care nici ei înșiși nu înțeleg ce spun. Aceasta învinuire, a fost poziția oficială a Serviciului de Informare și Securitate a Republicii Moldova. Nu sunt acuzată de spionaj, omor sau orice alte acțiuni criminale. Am fost declarată „o amenințare la adresa securității naționale” doar pentru a-mi limita accesul la dosarul inițiat de către mine la 11.01.2024, în care am început o investigație aferent acțiunilor ilegale a unui grup de persoane, care fac dezmăț în sistemul judecătoresc al Republicii Moldova.

În timpul anchetei mele, am descoperit – și am toate motivele să afirm – că instituțiile publice a statului au fabricat și au diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În același timp, în ciuda absenței faptelor descrise în notele SIS și CNA, informațiile denaturate au fost folosite de autorități ca bază pentru a refuza numirea și promovarea unor astfel de judecători. Evident, SIS și Aparatul Președintelui au lucrat în tandem. Înțeleg, când SIS susține că reprezint o amenințare la adresa securității naționale, înseamnă o amenințare pentru ei înșiși și pentru cei ce au organizat această schemă. Ei realizează, diseminarea unui asemenea arbitrariu, a unor astfel de ilegalități va duce la faptul că Moldova nu numai că nu va fi acceptată în UE, ci poate chiar să fie oprită de la intrarea în ONU.

Fac un apel la conducerea țării. Ați concentrat toată puterea din Moldova în interesul partidului de guvernare, pe când urma să puneți accent pe bunăstarea țării. Presa ascultătoare vă aplaudă, iar restul care încearcă să publice opinia, chiar și subiectivă , i-ați inchis. Dar, voi nu sunteți veșnici la guvernare și pe toți să-i etichetați drept pericol a societății care atentează la securitatea statului nu o să vă reușească. Oare credeți că sunteți atotputernici? Eu cred, sunteți un castel din carton: “lovește-l și se va destrăma”. Știu cine, când și în ce împrejurări a luat aceste decizii cu privire intimidarea judecătorilor.

Sunteți speriați? Sunteți nervoși? Vă înțeleg, aveți de ce. Acesta este doar începutul”, a scris procurorul Victoria Furtună.

Ea mai spune că, vineri, 15 martie, va ține o amplă conferință de presă la care va prezenta detaliii despre dezmățul din justiție.

Victoria Furtună și-a început cariera de procuror în 2008, în cadrul Procuraturii sectorului Botanica, municipiul Chișinău. Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova din 18 iulie 2016 fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Furtună a fost cea care a instrumentat dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat la închisoare cu suspendarea pedepsei, pentru trafic de influență și abuz în serviciu.

Furtună a instrumentat și dosarul „parcărilor cu plată”, în care ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă era acuzat de acte de corupție. Tot Furtună este și procurorul de caz în „Dosarul transfuziilor de sânge”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE