Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat Raportul Comisiei de evaluare externă (Comisia Vetting) al candidatului Ion Munteanu, actualul Procuror General Interimar, la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Decizia a fost aprobată la ședința de luni, 15 aprilie curent, însă fără a fi transmisă în direct, din cauza unor deficiențe tehnice.

„Așadar, Ion Munteanu este candidatul, care a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare și a fost acceptat de CSM. Conform concluziilor Raportului, Comisia a conchis, în unanimitate, că Ion Muntenu corespunde criteriilor de integritate etică și financiară

Până în prezent, CSM a aprobat 10 rapoarte ale Comisiei de evaluare externă din 15 recepționate.”, se arată în comunicatul emis de CSM.

La ședința din 2 aprilie curent, subiectul în cauză a fost amânat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care au spus că mai au nevoie de timp pentru a examina Raportul Comisiei Vetting în privința lui Ion Munteanu. Potrivit președintelui interimar al CSM, raportul este unul foarte complex și conține peste 5.200 de file.

În 2021, Ion Munteanu a fost numit în funcția de șef-adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, printr-o hotărâre aprobată de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

În octombrie 2022, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat decretul prin care Ion Munteanu a preluat funcția de procuror general interimar. Candidatura acestui a fost propusă atunci de CSP.

Munteanu activează în cadrul sistemul procuraturii din 2006

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE