Patru partide extraparlamentare din Moldova au anunțat formarea unui bloc politic comun, denumit Blocul „Împreună”. Este vorba de Partidul Schimbării, Partidul Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) și Liga Orașelor și Comunelor (LOC). Anunțul a fost făcut duminică, 14 aprilie, după ședința comună a birourilor politice.

Totodată, partidele au lansat astăzi un proces larg de consultare a unui „pact pentru Europa”

Prin acest document Blocul invită toate forțele proeuropene „să-și asume public obligația de a contribui la integrarea europeană drept obiectiv startegic național al Republicii Moldova”.

„Avem nevoie de un acord la nivel național între toate forțele politice, organizațiile societății civile, mediul academic și cultural cu privire la asumarea integrării europene. Viitorul european nu poate fi monopolizat de guvernare, acest deziderat poate deveni o realitate doar dacă este susținut de întreaga societate!

(...) Astăzi, a fost prezentată denumirea oficială a blocului și anume Blocul politic „Împreună”!

O denumire care simbolizează unificarea forțelor politice proeuropene și onorează voința cetățenilor noștri de unificare a forțelor politice proeuropene. Am adoptat desigur si simbolul Blocului „Împreună” - un dreptunghi albastru cu stele, care simbolizează statele membre și cele aflate în procesul de integrare europeana, aranjate în creștere în formă de cerc”, a declarat liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor.

Totodată, liderul CUB, Igor Munteanu a precizat că  Pactul este deschis și altor personalități, grupuri politice și sociale.

„De azi, Blocul „Împreună” va reprezenta public sinergia, contribuțiile și viziunea comună a celor 4 partide, care l-au constituit: Platforma DA, Coaliția pt unitate și bunăstare (CUB), Liga orașelor și comunelor (LOC) si Partidul Schimbării.

Sigla Blocului este o salbă de stele asemanătoare drapelului UE, de la foarte mici, ascendente, până la stele în toată strălucirea, simbolizând prin evoluția lor drumul spinos care ne așteaptă în efortul de aderare. Prima acțiune a Blocului de azi a fost semnarea unui Pact pentru Europa, un document politic similar acordului de la Snagov, care definește angajamentul partidelor autentic europene pentru spațiul de prosperitate și convergenta a Uniunii Europene. Pactul este deschis și altor personalități, grupuri politice și sociale, fără a fi un monopol politic al unui partid politic anume. Este un angajament solid pe termen lung, până când aderarea la UE va fi singura regulă care contează, moștenire următoarelor generații”, a menționat Munteanu.

Menționăm că, la sfârșitul anului trecut, Partidul Politic Demnitate și Adevăr, Partidul Schimbării și Partidul Liga Orașelor și Comunelor au anunțat că au creat un parteneriat comun, pro-european, și că în acest format vor lucra la următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale.

Potrivit unei analize prezentate de co-președintele Partidului Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu, dacă și-ar uni forțele, cele trei partide ar reuși să acumuleze circa 7% la următoarele alegeri.

Ulterior, la 25 februarie, și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) s-a alăturat blocului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE