După audierile parlamentare organizate de Comisia juridică, Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean
Instituția a precizat că, potrivit actului de autosesizare, la data de 14 decembrie 2018, șeful Secției analiză operațională a Direcției Analitice, la interpelarea din 29 octombrie 2018 a organului de urmărire penală al CNA, în cauza penală cu denumirea generică „ASEM”, a efectuat analiza operațională în privința a trei intermediari, precum și în privința studenților și profesorilor bănuiți, învinuiți, în actele de corupție, inclusiv în privința profesorului Iulian Muntean, care la acea dată avea statut procesual de învinuit.
Ulterior, la data de 15 decembrie 2018, prin scrisoarea de însoțire semnată de Șeful Direcției Generale Analitică a CNA, raportul de analiză operațională a fost expediat organului de urmărire penală al CNA.
Potrivit declarațiilor directorului CNA, din cadrul audierilor publice desfășurate ieri în biroul Parlamentului, verificarea lui Iulian Munteanu a avut loc prin consultarea registrului de evidență a rapoartelor de analiză operațională. Tot potrivit declarațiilor directorului CNA din cadrul audierii publice, la solicitarea Comisiei de Pre-vetting, a fost efectuată în privința candidatului Iulian Munteanu analiza operațională.
„Suspiciunile ce au stat la baza inițierii procesului penal referitoare la tăinuirea informației despre Iulian Muntean, constau în aceea, că angajatul CNA care în 2018 a întocmit raportul de analiză operațională, inclusiv în privința lui Iulian Muntean, este fost angajat al secretariatului Comisiei Pre-vetting, iar șeful Direcției Generale Analitice al CNA, responsabil de efectuarea ambelor analize operaționale - din 2018 și 2023, în privința lui Iulian Muntean, este aceeași persoană”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție. Sursele din interiorul sistemului indică că persoanele care au denaturat datele ar fi Iurie Gațcan și Arcadie Rotaru
Pe acest caz, CNA a confirmat pe 21 septembrie curent Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI.
Iulian Muntean a fost numit de Parlament în calitate de membru al CSM pe 7 septembrie curent. El și-a prezentat astăzi demisia.