Primele cinci luni ale anului 2010 au fost cele mai calde înregistrate vreodată de la începutul măsurătorilor în 1880, potrivit unui raport al Centrului naţional pentru date climatice american. Temperatura combinată a pământului şi oceanelor din ianuarie până în mai a afişat cu 0,68 grade Celsius mai mult decât media secolului XX, precizează institutul meteorologic.

Lunile martie, aprilie şi mai au înregistrat temperaturi nemaiantinse vreodată, o medie superioară celor 0,73 de grade Celsius în plus înregistrate în secolul trecut, potrivit datelor publicate în iunie.
Numai anul 1998 prezintă tot atâtea luni cu temperaturi record (februarie, iulie şi august).            
Tot în 1998 au fost înregistrate cele mai calde cinci luni ale anului, iar până în prezent, 2010 depăşeşte temperaturile din perioada respectivă.
Planeta s-a încălzit de la începutul anului în Canada, în nordul Statelor Unite, în sudul Groenlandei, în Africa de Nord, în Asia de Sud-Vest, în Siberia şi în sudul Australiei.
Temperaturi mai mici decât media termică normală au fost înregistrate în sud-estul Statelor Unite, Asia Centrală şi în Europa de Vest. Germania a avut cea mai friguroasă lună mai din 1991.
În mai, banchiza artică s-a topit cu 50 la sută mai repede decât în mod obişnuit în această perioadă, afirmă institutul american.
În acelaşi timp însă, marea de gheaţă din Antarctica era cu 7,3 la sută mai extinsă decât media dintre 1979 şi 2000.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE