Mai mulți primari au anunțat că sunt gata să iasă la proteste. Gestul vine, spun ei, pe fundalul unor încălcări crase ale principiilor autonomiei locale, în urma mai multor tentative de a bloca bunul mers al reformei de descentralizare, dar și luând în considerație frecvența tot mai mare a cazurilor de presiune politică exercitată asupra membrilor săi, informează Politik.md.
O decizie în privința organizării și desfășurării unor ample acțiuni de protest va fi luată la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), ce va fi convocată în data de 21 aprilie.

În context, CALM, din numele a peste 2/3 din reprezentanții autorităților publice locale (APL) din toată țara, a adresat o declarație tuturor factorilor de decizie responsabili de derularea reformei de descentralizare – Guvern, Parlament, Președinție, dar și partenerilor de dezvoltare, care au finanțat și finanțează aceste proiecte. Documentul a fost elaborat în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului de Administrare CALM, convocat în regim de urgență, după ce autoritățile centrale au decis excluderea taxei pe autovehicule.
Primarii se declară deranjați de tergiversarea promulgării Legii care le-ar permite APL să schimbe destinația terenurilor și să se adreseze direct Curții Constituționale. Declarația cuprinde mai multe condiții adresate instituțiilor care și-au asumat angajamentul în fața APL, dar și a organismelor internaționale donatoare, să implementeze principiile unei autonomii locale veritabile, așa cum presupune Carta Europeană a Autonomiei Locale.
Primarii se mai arată indignați și de decizia instanței de apel în cazul primarului de Taraclia, Serghei Filipov, ales din primul tur cu votul a peste 70 la sută de locuitori.
În același timp, Declarația CALM se referă tranșant la intenția majorității parlamentare de a exclude din politica bugetar-fiscală pentru anul 2016 a impozitului funciar și a impozitului pe autovehicule. Această decizie este tratată de reprezentanții APL ca fiind una extrem de periculoasă și îndreptată împotriva tuturor comunităților locale din Republica Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE