Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va susține astăzi, 24 iunie, un briefing de presă ca urmare a deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană.

Imediat după anunțul UE, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că odată cu acest pas, țara noastră ”pornește pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”.

”Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a menționat șefa statului.

Premierul Natalia Gavrilița a menționat că anunțul făcut de Uniunea Europeană, potrivit căruia Republica ”Moldova e acceptată în calitate de țară candidată UE, este o veste fantastică pentru toți cetățenii noștri iubitori de democrație și libertate. E fructificarea eforturilor depuse de toți cei care au susținut schimbarea, lupta cu corupția și au apărat, uneori cu sacrificii mari, valorile comune ale spațiului european. Meritul e în primul rând al cetățenilor noștri, care într-un moment crucial al istoriei au găsit curaj, hotărâre și discernământ pentru a se scutura de oligarhie și pentru a vota masiv pentru forțe politice care și-au asumat ferm și onest proiectul european pentru Moldova”.

”Moldova a valorificat oportunitatea istorică oferită de Uniunea Europeană. E o șansă pe care nu o puteam rata cu o putere politică angajată sincer pe calea reformelor, cu dorința de a aduce standardele economice și sociale europene în Moldova. Eu știu că oferirea acestui statut nu a fost o decizie simplă. Am muncit pentru ea, până în ultimul moment. Am dus o bătălie diplomatică majoră pentru a convinge decidenții politici europeni să ne susțină. Și am reușit!”, a menționat Gavrilița.

Potrivit normelor actuale, înscrise în Tratatul de la Maastricht și Criteriile de la Copenhaga stabilite în 1993 și completate apoi la Madrid în 1995, atunci când o țară solicită oficial aderarea, Consiliul UE este cel care mandatează Comisia Europeană să înceapă negocierile de aderare, în baza unui vot unanim din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Se deschid capitolele de negociere.

Odată încheiate negocierile, va fi semnat un Tratat de Aderare, care trebuie apoi ratificat de toate statele membre ale Uniunii, precum și de instituțiile Uniunii, ca și de țara candidată. Odată ce acest proces este finalizat, tara respectiva va adera la Uniunea Europeana la data specificată în tratat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE