Fostul președinte al Republicii Moldova, economist de profesie, Igor Dodon a venit cu un mesaj pesimist pe pagina sa e Facebook. Acesta, afându-se în arest la domiciliu, a reușit să facă o analiză a situației economice actuale și chiar să prognozeze evoluția ei. Potrivit lui Dodon, ne așteaptă vremuri grele.
”Ne așteaptă și o criză alimentară de proporții. Este evident că pe zi ce trece situația va fi și mai dramatică - în toamnă ne putem pomeni cu tarife de 30 de lei la gaz, peste 4 lei la energie electrică, peste 40 de lei litru de benzina și creșterea în lanț a prețurilor la toate produsele alimentare, iar deficitul bugetar catastrofal, care va fi și el în creștere, va crea deficiențe la onorarea obligațiunilor curente de achitare a salariilor și pensiilor”, scrie Igor Dodon.
Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri, 7 iunie, ședința Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul securității alimentare a Republicii Moldova. La ședință au fost audiate rapoartele și analizele instituțiilor publice ce vizează asigurarea rezervelor agroalimentare și aprovizionării pieței interne, dar și eficiența sectorului agroalimentar în ansamblu.
În acest context, discuțiile au vizat acțiuni ce trebuie întreprinse pentru:
- Funcționarea eficientă a lanțurilor valorice și asigurarea accesului produselor autohtone în piețele si rețelele de comercializare;
- Eliminarea efectelor poziției de monopol, obținută prin metode neconcurențiale, pe care unii agenți economici iresponsabili o au pe piață; și
- Sporirea productivității muncii în sectorul agricol.
În urma discuțiilor, CSS a formulat mai multe recomandări pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova în anii 2022 – 2023:
- În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Ministerul Economiei (ME) va finaliza strategia securității alimentare și planul de măsuri, care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, și a anumitor reglementări a exporturilor de materii prime și produse alimentare în perioada 2022-2023.
- În termen de patru săptămâni, MAIA, ME și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA) vor revizui procedurile de asigurare a siguranței alimentelor pentru a elimina elementele redundante în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare.
- Consiliul Concurenței va supraveghea piețele relevante și va investiga și sancționa prompt cazurile de abuz de poziție dominantă.
- Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Finanțelor (MF) vor asigura fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine.
- În termen de trei săptămâni, MAIA și ANSA vor revizui procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate.
- În termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și MAIA vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor.
- În termen de trei săptămâni, MAIA, MMPS, ME și MAI vor revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime.