Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri, la tribuna ONU din New York, că ţara sa aflată în război cu Rusia „nu va accepta niciodată” un acord de pace care să îi fie „impus” de marile puteri, relatează AFP

Denunţând în faţa Adunării Generale a ONU „războaiele coloniale şi comploturile marilor puteri în detrimentul ţărilor mici”, preşedintele Zelenski a insistat că „ucrainenii nu vor accepta niciodată” un eventual acord de pace cu Moscova care să le fie „impus”.

Şeful statului ucrainean l-a acuzat totodată pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte atacuri împotriva infrastructurii nucleare a ţării sale.

„Am primit recent alte date alarmante de la serviciile noastre de informaţii. Putin pare să plănuiască acum atacuri asupra instalaţiilor noastre nucleare şi asupra infrastructurii lor”, a mai spus liderul de la Kiev la tribuna ONU.

În opinia preşedintelui Zelenski, Vladimir Putin vrea ca ucrainenii „să sufere şi să se predea”, relatează dpa.

Vladimir Putin încearcă să îi doboare pe ucraineni lăsându-i „în întuneric şi frig în această iarnă”, a mai spus Volodimir Zelenski în discursul său la Adunarea Generală a ONU.

„Din moment ce Rusia nu poate înfrânge rezistenţa poporului nostru pe câmpul de luptă, Putin caută alte modalităţi de a învinge spiritul ucrainean. Una dintre metodele sale este de a viza infrastructura noastră energetică”, le-a spus Zelenski liderilor mondiali care au asistat la discursul său de 20 de minute.

El a mai spus că Rusia a distrus toate centralele termice ale Ucrainei şi „o mare parte” din capacitatea hidroelectrică a ţării. În total, Rusia a provocat daune la 80% din infrastructura energetică a Ucrainei.

„Aşa se pregăteşte Putin de iarnă: sperând să chinuiască milioane de ucraineni, familii obişnuite, femei, copii, oraşe, sate obişnuite. Putin vrea să îi lase în întuneric şi în frig în această iarnă, forţând Ucraina să sufere şi să se predea”, a mai spus preşedintele Zelenski.

Preşedintele ucrainean se află de duminică în Statele Unite şi urmează să fie primit joi de către preşedintele american în exerciţiu Joe Biden pentru a-i prezenta „planul victoriei”, iar apoi Congresului, care să pună capăt invaziei ruse a Ucrainei, relatează BFMTV, care prezintă principalele elemente ale acestui plan în urma unui interviu al liderului de la Kiev acordat revistei americane The New Yorker, scrie News.ro.

Consolidarea rapidă a Ucrainei

Zelenski spune că a conturat un „plan al victoriei” în vederea unei consolidări rapide a Ucrainei, în „lunile octomrbie, noiembrie şi decembrie”, prin „argumente precise şi măsuri concrete” care „să permită un sfârşit diplomatic al războiului”, detaliază el într-un interviu acordat revistei americane The New Yorker.

El consideră că este imperativ necesar ca Vladimir Putin să fie obligat „să negocieze în mod drept şi echitabil” şi să se restabilească astfel echilibrul de forţe.

„Planul victoriei este un plan care consolidează rapid Ucraina. O Ucraină puternică îl vă forţa pe Putin să se aşeze la masa negocierilor”, rezumă Zelenski în The New Yorker.

Presiuni asupra Moscovei

În cursul unei vizite la o fabrică de armament în Pennsylvania, duminică, preşedintele ucrainean a evocat atât noi donaţii de armament către armata sa, cât şi eforturi diplomatice pentru ca Moscova să dea socoteală cu privire la invazia Ucrainei, care durează din februarie 2022.

„Diferenţa, de această dată, este că Putin îşi va da seama de profunzimea acestui plan şi de angajamentul partenerilor nosştri de a ne consolida şi îşi va da seama de un lucru important: dacă nu este pregătit să pună capăt acestui război în mod drept şi echitabil şi vrea, din contră, să încerce să continue să ne distrugă, atunci Ucraina consolidată nu i-o va permite”, rezumă Zelenski în interviul acordat revistei.

Utilizarea deplină a rachetelor cu rază lungă de acțiune

Zelenski le cere aliaţilor săi occidentali, inclusiv Statelor Unite şi Regatului Unit, să folosească deplin rachetele cu rază lungă de acţiune pe care le-a primit pentru a lovi ţinte în Rusia din care pornesc atacuri în Ucraina.

Până în prezent, Statele Unite i-au refuzat această cerere, de teama unei escaladări nucleare, după ce Vladimir Putin a ameninţat împotriva recugerii de armament american şi european în atacuri pe teritoriul rus.

Preşedintele rus avertiza recent ţările din Occident că va considera folosirea acestor rachete cu rază lungă de acţiune drept o ”participare directă” a acestora la război.

Aderare accelerată la NATO

Zelenski păstrează detaliile „planului (său al) victoriei” pentru Biden, însă potrivit The New Yorker acesta conţine o cerere de aderare - accelerată - la NATO.

Acest lucru ar implica un ajutor militar total din partea celorlalte state membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi ar ridica dificultăţi suplimentare în planurile de invazie ale lui Putin.

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) - care a fost cerută la începutul războiului - este în continuare în curs de negociere.

„Azi suntem deplin încrezători. Ucraina va deveni definitiv un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, scria în iunie pe X, la Bruxelles, preşedintele ucrainean.

O susținere a ofensivei din Kursk

Alt punct - cunoscut - important pe care l-ar conţine ”planul victoriei” lui Zelenski priveşte regiunea Kursk, în care Ucraina a lansat un atac de amploare în august, care vizează, în afara cucerireiiunor teritorii în Rusia, să-i permită Kievului să aibă un mjloc de presiune asupra Moscovei şi de a-şi etala puterea ofensivă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE