Maia Sandu a făcut apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis și să fie pornite procedurile privind organizarea unui referendumului în această toamnă. Șeful Statului a dat de înțeles că va fi un plebescit constituțional. Deocamdată, a mai spus președintele, nu se cunoaște care va fi textul întrebării care va fi supusă votului, de acest aspect urmând să se ocupe juriștii.

„Este o întrebare pentru juriști, când va fi gata o propunere de text care va fi prezentată de Parlament, nu am un text anume”, a declarat Sandu.

În acest context, experții descriu câteva etape de ordin juridic etape care ar urma să se consume. În cazul în care Parlamentul va da curs solicitării Președintelui urmează să fie elaborat un proiect de lege constituțional care ar trebui să fie avizat de Curtea Constituțională și ulterior pus la vot. Jurisprudența Curții la capitolul organizării unui referendum concomitent cu alegerile este vastă, totuși, într-o interpretare a faptului dacă se poate de organizat un referendum simultan cu alegerile, CC spune că, de pricipiu, ar fi posibil acest exercițiu doar dacă întrebarea pusă la referendum ar avea tangență cu alegerile, iar avizul constițional sa fie votat, obligatoriu, cu votul a 4 judecători. Chiar și așa, spun experții, Curtea Constitușională, va fi pusă în situația de a-și actualizata propria jurisprudență legat de organizarea alegerilor concomitent cu referendumul. Da nu înainte de a se expune „cât de curând posibil”, la sesizarea opoziției parlamentare, care a contestat modificarea Codului Electoral prin care a permis desfășurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. ce va fi pus la vot însuși prioectul de lege de modificare a constituției sau o simplă intrebare privind parcursul european

Un aspect discutat, de asemenea, este cel legat de gradul de reprezentativitate pentru viitorul referendum în condițiile în care redacția actuală a Codului electoral există o prevedere referitor la pragul de 1/3 de validare din numărul total de alegatorii. În condițiile unui referendum constituțional reprezentativitatea unui prag de 33% este insuficientă.

Președintele Sandu a spus că toate aceste aspecte ar urma să fie examinate de Parlament pentru a avea un orizont de timp clar în ce perioadă să fie organizate alegerile prezidențiale concomitent cu un referendum, dar a sugerat că acest exercițiu ar urma să se întâmple în octombrie. Maia Sandu a făcut promisiunea că toate procedurile juridice, cu cele șase luni impuse de Curtea Constituțională, ar urma să fie respecatate, iar odată introdus în legea supremă a parcursului european „toată clasa politică va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea această consecvență în realizarea acestui program de dezvoltare a țării”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE