sursa foto: Presidency

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă, marți seară, de președintele american Joe Biden.Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România, se implinesc 20 de ani de când România a devenit stat NATO.

„Am discutat cu președintele Biden despre parteneriatul strategic dintre țările noastre cum îl putem face mai puternic, pentru a face față acestui context global foarte complicat.Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre într-un număr sporit reprezintă un factor de stabilitate nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume. Am abordat și problema admiterii României în programul Viza Weiver, Obiectivul nostru e să îndeplinim toate condițiile pentru intrarea acestui program și suntem siguri că asta se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat. Este esențial să întărim postura pe flancul estic. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a spus Iohannis

Domnule președinte bine ați venit la Casa Albă, bine ați revenit în Biroul Oval. Mi-am amintit acum când am intrat aici că atunci când eram senator, acum 108 ani în urmă (râde, n.red.), am luptat din greu pentru intrarea României în NATO, iar acum 20 de ani România s-a alăturat NATO, iar națiunile noastre au devenit din ce în ce mai apropiate.România a făcut enorm pentru legătura transatlantică. Trupele SUA și românești sunt umăr la umăr, inclusiv in România. Mulțumim României pentru ajutorul dat Ucrainei, mai ales în Marea Neagră”, a spus Biden

Totodată, miercuri, 8 mai 2024, președintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu președintelui României, ca o “recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european”. Premiile The Atlantic Council sunt cunoscute și ca „Oscarurile Washingtonului”.

Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizație americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale.

Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără Președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), Vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul Președinte al SUA, Președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), Prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), Cancelarul german Helmut Kohl (2009), Prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți șefi de stat și de guvern sau lideri de organizații internaționale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE