Declaraţia Medvedev-Ianukovici cu privire la problema transnistreană continuă să trezească noi interpretări în presa ucraineană, prin pisma unei „similitudini a regimurilor” Smirnov şi Ianukovici.
„Ideea alipirii Transnistriei la Ucraina, nu pare una fantastică, deoarece între regimul liderului republicii nerecunoscute, Igor Smirnov şi cel al lui Ianukovici există mai multe asemănări”, susţine revista “Український Тиждень”, citată de nr2.ru. Potrivit publicaţiei de la Kiev, care simpatizează forţele naţionaliste ucrainene, Transnistria este „o rezervaţie sovietică”, în care timp de 20 de ani „funcţionează o ideologie care acum este impusă şi Ucrainei”.
"O întreagă generaţie de tineri, care se consideră transnistreni, au crescut într-o societate izolată, ce îmbină perfect ideologia sovietică a capitalismului sălbatic şi dependenţa de Rusia. O astfel de „himeră” a apărut şi în regiunea ucraineană pro-rusă Donbas. De aceea, nu este surprinzător faptul că unii politicieni şi surse mass-media asociate lui Ianukovici au început să vorbească despre perspectivele alipirii Transnistriei la Ucraina", scrie publicaţia citată.
În susţinerea ideii „similitudinii” regimurilor de la Tiraspol şi Kiev, УкраїнськийТижденьinvocă unele argumente. "Transnistria este un exemplu elocvent al formării unei identităţi artificiale, care în prezent se încearcă a fi pusă în aplicare în Ucraina. Victoria asupra naţionaliştilor româno-moldoveni a devenit o temă centrală a ideologiei transnistrene, care de fapt este o copiere a modelului sovietic. Alte elemente majore a acestui model sunt „prietenia popoarelor”, în viziunea sovietică - orientarea spre Rusia, o confruntare permanentă cu Chişinăul şi, desigur, isteria şi paranoia anti-occidentală. În final, ce altceva ar putea oferi autorităţile de la Tiraspol populaţiei unei regiuni izolate şi controlată de Moscova? se întreabă publicaţia ucraineană. La fel ca şi în Coreea de Nord sau Cuba, cultivarea unei vieţii într-o cetate înconjurată de duşmani i-a permis să lupte cu opoziţia şi să păstreze controlul asupra populaţiei".
În viziunea revistei de la Kiev, situaţia Transnistriei este similară cu cea din Ucraina de Sud şi Est, unde ideea depre anexarea regiunii transnistrene nu pare una fantastică. Ideologia separatiştilor transnistreni şi ucrainenilor regionali, adepţi ai Partidului Regiunilor, este atât de simplă încât anschluss-ul va fi practic neobsevat de către populaţia RMN. În acest caz, Ucraina va trebui să uite despre relaţiile sale normale cu lumea civilizată, avertizează „Тиждень”.
Amintim că preşedinţii Federaţiei Ruse şi Ucrainei au semnat la 17 mai, la Kiev, o Declaraţie prin care este exprimată voinţa politică comună de a contribui în cadrul formatului de negocieri 5+2 la urgentarea reglementării diferendului transnistrean prin mijloace politice pașnice, în baza unui dialog egal dintre autoritățile de la Chișinău şi cele de la Tiraspol. Toate acestea în scopul determinării unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul suveranității și integrității teritoriale a Moldovei, neutralității constituționale, precum şi formării unei armate şi a unei zone economice unice. Atât la Chişinău, cât la Kiev, analiştii politici au interpretat Declaraţia privind problema transnistreană drept o cedare a Ucrainei în faţa poziţiei Rusiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE