Cu câteva zile până la Crăciun, preoții merg din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului, marcată pe 7 ianuarie de către creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi. În comuna Chetrosu din Anenii Noi, preotul Andrei Pârgaru de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dumitru”, spune că a prins această tradiție frumoasă acum mai bine de 20 de ani.
„Cu icoana sărbătorii, icoana Maicii Domnului, slujitorii bisericii – cântăreții, preotul, copilașii – mergem din casă în casă. Astfel facem o vizită, mai vedem care și cum se află, îi invităm la biserică, le amintim despre sărbătoare, mai ales că noi suntem în așa o regiune aici, între Balcani, unde avem două sărbători. Unii sărbătoresc pe 25 decembrie, alții pe 7 ianuarie. Dumnezeu a spus întotdeauna să fie pace pe pământ și să fiți făcători de pace. Ne străduim să-i împăcăm pe toți”, a declarat preotul pentru IPN.
Potrivit lui, mulți tineri din capitală sau centrele raionale sărbătoresc pe 25 decembrie Crăciunul, dar apoi pe 7 ianuarie se retrag în sate, la fel pentru a prăznui această mare sărbătoare.
„Îi felicităm și îi invităm pe toți pe această cale la biserică. Nădăjduim să aducem o bucurie, pentru că viața noastră este schimbătoare. Pe unii care i-am văzut anul trecut, astăzi nu-i mai întâlnim, au răposat, din păcate. A fost și pandemia. Copilașii mici îi invităm, îi felicităm și le reamintim de frumoasele sărbători care dorim să nu se piardă. Vedeți că nu mai merg copiii cu colinda, cu uratul. Parcă ne-am mai rușinat sau am devenit mai leneși, mai indiferenți și de aceasta ne străduim să promovăm acest valori”, a mai spus preotul Andrei Pârgaru.
6 ianuarie este ultima zi din Postul Crăciunului, iar pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi sărbătoresc Nașterea Domnului.