mediafax.roPremierul slovac Robert Fico a declarat marţi că plasarea copiilor romi în internate este singura soluţie pentru problemele minorităţii rome din Slovacia, atrăgându-şi astfel critici din partea militanţilor pentru apărarea drepturilor omului.
“Principalul obiectiv al următorului Guvern va trebui să fie trimiterea cât mai repede posibil a copiilor în internate şi detaşarea lor treptată de viaţa pe care o duc în taberele de romi”, a precizat el, cu trei luni înaintea alegerilor legislative.
“În caz contrar, vom creşte o altă generaţie de oameni incapabili să fie utili societăţii”, a adăugat premierul slovac.
În Slovacia există peste 600 de comunităţi de romi, care trăiesc fără electricitate, canalizare şi apă curentă. Majoritatea locuiesc departe de capitala relativ prosperă, Bratislava.
“Acest proiect nu va rezolva principala problemă a minorităţii rome: segregarea”, a afirmat Branislav Tichy care conduce filiala slovacă a organizaţiei Amnesty International.
“Orice excludere suplimentară a copiilor romi din sistemul educaţional comun va fi o încălcare a drepturilor lor”, a adăugat el.
Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a criticat săptămâna trecută Slovacia, subliniind că situaţia romilor s-a deteriorat.
“În timp ce Uniunea Europeană şi unele guverne ale statelor membre s-au străduit să amelioreze situaţia romilor, în multe alte ţări, dintre care Slovacia şi Cehia, condiţiile lor de viaţă par a se deteriora”, a menţionat ea într-un raport.
Potrivit organizaţiei Amnesty International, numai 3 la sută din copiii romi termină studiile gimnaziale şi doar 0,3 la sută obţin o diplomă universitară.
Numărul oficial al romilor care trăiesc în Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, este de 89.000, potrivit recensământului naţional realizat în 2001.
“Numărul lor real ar putea fi de circa 350.000”, a declarat un etnolog din cadrul Academiei de Ştiinţe din Slovacia, specializat în situaţia romilor.
Uniunea Europeană, la care Slovacia a aderat în 2004, are o populaţie romă estimată între 11 şi 12 milioane de persoane.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE