Comisia Europeană a anunțat că vrea să acționeze rapid pentru a oficializa propunerea legată de înființarea unui Fond monetar european, ce va avea ca scop ajutarea țărilor ce se confruntă cu probleme financiare. Primele discuții sunt programate pentru astăzi, 9 martie relatează AFP.
Comisarul pentru afaceri economice și monetare, Olli Rehn, îi va "informa" pe membrii executivului european în legătură cu discuțiile ce se desfășoară pe marginea acestui subiect, a declarat purtătorul său de cuvânt, Amadeu Altafaj Tardio.
Acesta a confirmat că executivul european este gata "să propună un instrument" precum Fondul monetar european, după o serie de declarații în acest sens făcute de Rehn într-un interviu pentru Financial Times Deutschland. "Ideea (...) are nevoie de acordul țărilor din zona euro", primele vizate, iar accesul la finanțare din acest fond "va fi strict condiționat", potrivit NewsIn.
Altfel spus, toate ajutoarele financiare acordate unei țări în dificultate, sub forma unor împrumuturi sau prin alte instrumente, vor fi condiționate de măsuri bugetare sau de reforme.
Un asemenea mecanism nu a fost stabilit pentru zona euro la formarea acesteia, în 1999, din cauza refuzului Germaniei de a fi pusă în situația de a plăti pentru alții.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE