Nu au existat motive de îngrijorare pentru retragerea de pe piața transporturilor aero din R.Moldova a companiei maghiare Wizz Air, a declarat premierul Dorin Recean la TVR, notează deschide.md solicitat să comenteze dacă nu ar fi un joc politic la mijloc făcut de premierul Ungariei Victor Orban în favoarea Moscovei. Recean spune că nu vrea să interpreteze această decizie și că autoritățile R. Moldova vor promova un dialog onest și deschis pentru a depăși această situație.

„Nu vrem să interpretăm cumva, încercăm să avem și un dialog onest și deschis cu toate companiile să înțelegem de ce Wiz Air s-a simțit nu neapărat în siguranță, când a luat această decizie, dar îmi exprim ferma convingere că vom putea să liniștim apele și să facem ca agenții economici să se simtă în pace și stabilitate și securitate ca să opereze mai departe. O să înțelegem ce a declanșat această percepție pentru că nu existau motive ca o astfel de decizie să fie luată”, a declarat Dorin Recean.

Solicitat să comenteze dacă nu ar sta premierul maghiar Victor Orban în spatele acestei decizii, Dorin Recean a declarat că nu ar vrea să intre în presupuneri și că obiectivul autorităților este să comunice cu această companie. „Sarcina noastră este să lucrăm și să putem depăși”, a declarat Recean.

„Nu vrem să intrăm în astfel de presupuneri. Obiectivul nostru este să comunicăm cu compania, să comunicăm cu absolut toți agenții economici, să înțelegem care sunt preocupările, să le dăm asigurările de care au nevoie. Totdeauna vom comunica onest, deschis și vom explica atunci când există motive de îngrijorare și vom oferi soluții, cum aceste motive de îngrijorare să fie depășite”, a mai spus Dorin Recean.

Premierul a menționat că în R.Moldova continuă să opereze zboruri și alte companii din străinătate și că autoritățile semnează acorduri cu mai multe state privind deschiderea spațiului aerian. Premierul s-a arătat încrezător că va crește competiția pe piața de transport aero din R.Moldova.

Luni, compania aeriană Wizz Air a anunțat că suspendă toate zborurile spre și din R.Moldova, începând cu 14 martie. Într-un comunicat, compania menționează că a luat această decizie după ce a monitorizat îndeaproape situația de securitate din R.Moldova.

Guvernul a reafirmat că zborurile în spațiul aerian al R. Moldova pot fi efectuate în siguranță. O poziție similară a avut și Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC), care a menționat într-un comunicat de presă, că zborurile pot fi efectuate în siguranță „aplicând o serie de proceduri în acest sens”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE