În timp ce prețul de piață al gazelor naturale în Europa este în continuă desreștere și a ajuns să coste 515 USD per mia de m3, Moldova continua să procure combustibilul albastru la prețuri cu mult peste cel de piață. Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”, a anunțat că în martie 2023 Moldova va achiziționa gaz de la „Gazprom” cu 1011,73 dolari pentru 1000 metri cubi.

„Volumul integral livrat de operatorul rusesc va fi direcționat către „Tiraspoltransgaz”, a precizat Vadim Ceban.

Totodată, el a comunicat că, S.A. „Moldovagaz” a transferat către S.A. „Energocom” 2 283,1 milioane de lei – astfel compania și-a îndeplinit responsabilitățile financiare pentru livrarea de gaze în ianuarie 2023.

Potrivit experților, prețul gazului, în această perioadă, nu va scădea chiar dacă la bursele europene gazul se vinde cu 500 de dolari. Experții mai spun că volume mari de gaz  la bursa europeneă nu se vind pentru că, în continuare, situația este destul de volatilă, iar traiderii europeni sunt prudenți și nu vor să riște pentru volume mari de gaz. Un risc major este și prelungirea războiului în Ucraina.

Recent, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică,(ANRE) a decis scumpirea energiei termice în capitală cu circa 25%, s-a stabilit un preț de achiziție a gazelor naturale de către Termoelectrica la nivelul de 1342 USD per mia de m3, adică de aroape 3 ori mai mare decât prețul de piață. Guvernul, deocamdată, nu explică diferența de câteva ori a prețului de piață la gazele naturale și prețul achitat de către țara noastră pentru procurarea acestei resurse.

În schimb, cu un mesaj optimist a venit fostul vicepremier Andrei Spînu, cel care spunea, anterior, că prețul gazului ar putea să scadă în luna februarie cu aproximativ 10%.

„E 1 martie. E primăvară. A trecut a doua iarnă de când Rusia a atacat Ucraina, de când Gazprom face tot posibilul să lovească energetic Moldova, de când gruparea hoților încearcă să destabilizeze Moldova.

Moldova a rezistat, oamenii noștri au rezistat. A fost greu? Da, a fost și încă este foarte greu pentru mulți: facturi mai mari, necesitatea de a economisi, frică și incertitudine, viitor incert.

Dar astăzi este primăvara. Oameni buni, vă rog să fim optimiști, să fim solidari, să ne apărăm pacea, să fim uniți, să luptăm pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, să fim atenți la ce e drept și ce e minciună, să nu tolerăm manipularea și ura, să fim alături unii de alții. Să învățăm din curajul ucrainenilor, să fim alături de ei cum putem mai bine, să facem diferența dintre agresor și cel care se apără.

Doar așa vom reușit. Vă cuprind, vă doresc soare și pace!”, a scris Spînu

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE