Plecarea companiei Fujikura de pe piața din Republica Moldova este efectul războiului din Ucraina. O spune premierul Dorin Recean care și-a exprimat regretul că mai există politicieni care neagă efectele războiului din țara vecină, notează IPN.

„Această plecare o avem din sentimentul de insecuritate și corespunzător, compania-mamă a dispus ca toate comenzile care anterior veneau în Republica Moldova să fie plasate în alte părți. Noi continuăm să muncim foarte mult ca să atragem alți investitori. Majoritatea lucrătorilor care au lucrat acolo sunt angajați în alte companii similare, care au deficit de forță de muncă", a spus Dorin Recean la JurnalTV.

Premierul spune că plecarea companiei Fujikura este compensată de venirea în Republica Moldova a altor investitori sau de majorarea personalului companiilor deja existente pe piață. Șeful Guvernului spune că în următoarea perioadă noi companii străine intenționează să investească în Republica Moldova.

„În ultimele 18 luni avem mai multe companii care au venit în Republica Moldova. Mi-am făcut lista: Erich Jaeger din România, Lear Corporation și-a mărit numărul de oameni, Amdaris, care și-a crescut operațiunile și altele. Prin urmare, oamenii care și-au pierdut locurile de muncă, printr-o recalificare pot să se angajeze la alte companii. În următoarea perioadă cred că urmează să avem investitori noi, cred că în zona energetică, în zona de infrastructură și în zona de electronică. N-o să anticipez, dar urmează", a spus prim-ministrul.

Acum câteva luni, compania niponă Fujikura, care activa în domeniul producerii cablajelor pentru sectorul automotive, s-a retras din Republica Moldova. De la declanșarea războiului din Ucraina, compania Fujikura a redus numărul angajaților de la 1200 la 200, ca ulterior să-și sisteze definitiv activitatea.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE