Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țară candidat la aderare pentru Moldova. Colegiul Comisiei a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a menționat că aceasta este o nouă zi istorică pentru parcursul nostru de aderare la Uniunea Europeană.

"Salut faptul că în Opinia formulată și anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE acordarea țării noastre a statutului de candidat pentru aderare pe baza înțelegerii că Republica Moldova va întreprinde eforturi adiționale într-o serie de domenii cheie precum reforma justiției, combaterea corupției și administrația publică".

Și președintele Maia Sandu a venit cu o reacție.

"Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani".

Decizia finală urmează să fie luată de Consiliul European în cadrul reuniunii din 23 – 24 iunie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE