Polonia este disponibilă să ofere asistenţă în domeniul negocierii Acordului de creare a Zonei de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv, atât la nivel de experţi, cât şi a politicilor promovate. Anunțul a fost făcut de către viceministrul polonez al Economiei, Ilona Antiniszyn Klik luni, 3 decembrie, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Totodată, viceministrul polonez a exprimat interesul businessului din Polonia pentru extindere pe piaţa moldovenească, inclusiv cu susţinerea creditară a băncilor poloneze. În special, companiile poloneze sunt ineresate de domeniul agricol şi prelucrarea produselor agricole, inclusiv cu utilizarea de tehnologii inovative, de protecţia mediului, eficienţa energetică etc.
Ilona Antiniszyn Clik a lansat o invitaţie de a promova întreaga regiune a Europei de Sud-Est în cadrul unor expoziţii specializate organizate în Asia, Africa şi America de Sud. Abordarea vine să prezinte regiunea ca o piaţă de cca 200 de mln de consumatori, fapt care o face mult mai atractivă decât orice ţară din zonă luată în parte.
La rândul său, Valeriu Lazăr a declarat că Republica Moldova are nevoie de susţinere. ”Avantajul Republicii Moldova este, însă, că poate avansa rapid, profitând de experienţa unor ţări precum Polonia”,  a subliniat ministrul modovean.
Menționăm că tot ieri, la Chișinău s-a desfășurat forumului oamenilor de afaceri moldo-polon, în contextul vizitei a preşedintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski. Forumul a fost organizat de Ministerul Economiei şi MIEPO, şi a întrunit cca 100 de companii moldoveneşti şi cca 50 de oameni de afaceri din Polonia, reprezentând 18 companii poloneze.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE