Ziua Independenței R. Moldova a fost sărbătorită în dimineața zilei de joi, 27 august cu multe sentimente și amintiri plăcute de către actualii politicieni, oameni de cultură, dar și de cei care au stat la formarea acestei declarații de independență.
Ceremonia a început cu depuneri de flori la monumentul întemeietorului statului moldovean, Ștefan cel Mare, după care pliticienii au ținut să menționeze ce a însemnat pentru R. Moldova cei 18 ani de independență.
Mihai Ghimpu, liderul PL a spus: ”este o zi care aminteşte de multă muncă, lupta între comunism şi democraţie. O zi care a fost aşteptată de către cetăţeni sute de ani. O zi care ne-a dat posibilitatea să devenim un stat liber, democratic, dar din păcate aceşti ani pentru cetăţeni sunt dezamăgiri. Cetăţenii nu s-au bucurat de aceste libertăţi, mai mult au trecut prin probleme. Oricum, declaraţie semnată de noi acum 18 ani a pus baza unui stat cu un viitor european. Şi eu vreau să le mulţumesc tuturor zecilor de mii de omaneni care au luptat alături de noi, pentru grafia limbii latine şi pentru independenţa ţării noastre”.
Vlad Filat, președintele PLDM a menționat: ”18 ani înseamnă foarte mult, perioada în care noi am avut șansa să ne rezolvăm problemele de identitate pentru bunăstarea cetățenilor noștri. Din păcate constatăm că această perioadă de timp a fost marcată de perioade grele, cetățenii R. Moldova am fost separați, dușmăniți. Însă totodată este o dată în urma căreia avem toată șansa privind în urmă să acționăm în interesele cetățenilor țării noastre pentru a oferi un trai liber întru bunăstarea cetățenilor”.   
Eu cred că 18 ani sunt un început de cale foarte important prin care R. Moldova şi-a dobândit statalitatea şi independenţa. Noi trebui să formăm o şară în care toţi cetăţenii R. Moldova indiferent de apartenenţa etnică sau religioasă să se simtă cetăţeni adevăraţi ai R. Moldova. Să simtă că au o ţară şi că statul are grijă de ei”, a menționat Marian Lupu, liderul PDM”.
Serafim Urechean, președintele AMN a spus: ”Cea mai mare sărbătoare pentru noi este ziua independenței R. Moldova. Este o adevărată sărbătoare a neamului nostru care trebuie să o sărbătorim cu adevărat și nici o dată să nu pătăm cinstea și demnitatea ei”.
Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chișinău a spus: ”această zi înseamnă 18 ani de independență, înseamnă că R. Moldova a ajuns la vârsta maturității. Avem deja toate necesare inclusiv și vârsta necesară pentru a consolida independența țării noastre pe care trebuie să o sărbătorim în fiecare zi”.
Amintim că la 27 august 1991, R. Moldova s-a proclamat stat independent și a ieșit din componența Uniunii Sovietice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE